A romagyilkosságok túlélőivel szembesít Barakonyi Szabolcs

2010.09.29. 08:30
Szerdán 19 órakor nyílik Barakonyi Szabolcs, az Index fotósának kiállítása a Műcsarnokban Szembesítés címmel. A romagyilkosságok áldozatairól és családtagjaikról szóló kiállításon a portrék szereplőivel készített fotókból és riportokból összeállított ingyenes katalógusból is kap az első ötszáz látogató.

Barakonyi Szabolcs fotós és Munk Veronika, az Index újságírója 2010
áprilisa és júliusa között végigjárta a romák elleni gyilkosságsorozat
állomásait, riportot készítettek a támadások túlélőivel. Barakonyi
Szabolcs a személyi sérüléssel járó erőszakos cselekmények helyszínén
valamennyi áldozatról és túlélőről portrét készített. Ezek a fotók
láthatóak szeptember 29-től október 31-ig a Műcsarnok Menü Pont
galériájában
.

A kiállítás ingyenesen látogatható, a megnyitó ünnepség szeptember 29-én 19 órától lesz, a kiállítást Sugár János képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének docense nyitja meg.

Barakonyi Szabolcs célja a portrésorozattal az volt, hogy a közönség
egyszerű, minden mesterkéltségtől mentes formában nézhessen szembe a tragikus támadássorozat túlélő áldozataival. Munk Veronika szöveges
riportjai a fotókhoz illeszkedve mutatták be az áldozatokat.

Az áldozatok

Egy kivétellel minden támadás a települések cigánysorán, az utolsó
háznál történt. Négy helyszínen öltek a támadók: először Nagycsécsen,
Nagy Józsefet és sógornőjét, Illés Évát gyilkolták meg, Illés Éva
férjét, Nagy Tibort pedig megsebesítették. Tatárszentgyörgyön a 28
éves Csorba Róbertet és 4 éves kisfiát lőtték agyon, Tiszalökön az 54
éves Kóka Jenőt, az utolsó támadásnál, Kislétán a 43 éves Balogh
Máriát ölték meg, 13 éves lányát pedig megsebesítették, maradandó
sérüléseket okozva. Galgagyörkön, Piricsén, Nyíradonyban, Tarnabodon és Alsózsolcán is támadtak a gyanúsítottak, ezeken a helyszíneken nem
halt meg senki, de Alsózsolcán és Piricsén életveszélyes sérüléseket
okoztak a lövések.

A tatárszentgyörgyi, a tiszalöki és a kislétai túlélők házát a Phralipe Független Cigány Szervezet tíz magyar civil és egyházi szervezet, egy németországi roma szervezet, és a német futballszövetség kulturális alapítványa felújította, de ezen kívül a megtámadott cigány családok a történtek óta nem sok támogatást kaptak.

Az elkövetők

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy férfit (K.
Istvánt, K. Árpádot, P. Zsoltot és Cs. Istvánt) gyanúsítanak, akiket
tavaly augusztusban a debreceni Perényi1 nevű szórakozóhelyen vettek
őrizetbe. A Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus kilencedikén zárta le a
nyomozást a romagyilkosságok ügyében
, a Pest Megyei Főügyészség
szeptember nyolcadikán benyújtotta a vádiratot a megyei bíróságra.

A nyomozóhatóság vádemelési javaslatában szerepelt az aljas indíték, ami a rasszista motivációra utal. Az indítékról a nyomozók annyit mondtak, hogy az elkövetők félelmet akartak kelteni, és mindezt a romákkal szembeni régi - nem részletezett - sérelmeik alapján izzó bosszú táplálta. Rendőrségi forrásaink szerint a gyanúsítottak azt mondták, a gyilkosságokkal az volt a tervük, hogy felkorbácsolják a cigány-nem cigány feszültségeket és polgárháborút szítsanak.  Vádemelés és ítélet egyelőre nem nincs, de tényleges életfogytiglan is lehet a gyanúsítottak büntetése.

Az Indexen megjelent riportok

Tiszalök: Éltünk, mint más normális emberek

Kóka Jenő szerette a focit, különösen Ronaldinhót, szerette a rántott csirkeszárnyat, a biciklizést, de legfőképpen a feleségét, az unokáit és a munkáját. Nem szerette, ha megromlik az étel, és ha betegség miatt nem mehet dolgozni. 2009. április 22-én lőtték át a szívét egyetlen golyóval, amikor dolgozni indult.

Tatárszentgyörgy: Gondolom azt akarta mondani, hogy lelőtték

A négyéves Csorba Róbertet 2009. február 23-án lőtték fejbe és hátba, amikor apja éppen a Molotov-koktéllal felgyújtott házukból menekítette. Nem sokkal előbb, napi két órában kezdték el vele az óvodai beszoktatást. Apja 27 évesen, ugyanabban a támadásban halt meg, két évvel azután, hogy saját házát felépítette a tatárszentgyörgyi cigánytelep utolsó telkén.

Piricse: Lobogott a tűz, lángolt a deszka

A hatvanhat éves Gyetinás Magdolna alig negyven kiló. A rendszerváltás előtt dohányültetvényeken volt napszámos, harminc éve lakik a piricsei cigánysoron, húsz éve nincs munkája. 2008. augusztus nyolcadikán lábon lőtték az utca utolsó háza előtt, közvetlenül azután, hogy Molotov-koktéllal felgyújtották a házát és a szomszédban élő fiáét is. Gyetinás Tibor feleségével és hat gyerekével aludt a másik házban, azt mondja, csak azért nem halt meg, mert olyan iramban menekült, hogy beletörte a kulcsot a zárba. Így a lángoló házban ragadva nem találkozott a fegyveresekkel.

Alsózsolca: A farkcsontomnál ment be, elöl jött ki a golyó

A huszonkét éves Rontó Krisztián születése óta a Sajó mellett, az alsózsolcai cigánysoron lakik. Kilenc családtagjával él egy házban 2008. december 15-én a tornácon aprított gyújtóst, amikor a Sajó túlpartjáról keresztüllőtték.

Nagycsécs: Semmi szó nélkül csuklottak össze

A 40 éves Illés Éva négy gyereket szült, egész életében otthon gondozta enyhe fokban értelmi fogyatékos, siketnéma lányát. Esténként a világért sem hagyta volna ki a Barátok Köztöt, 2008. november harmadikán viszont nem ment a sorozat, úgyhogy egy celeb show-t nézett mielőtt fejbe lőtték mozgássérült sógorával együtt. Egy pillanat alatt, jajszó nélkül haltak meg.

Kisléta: Berúgták az ajtót, rálőttek egy sorozatot

A 45 éves Balogh Mária az éjjeli szekrényre rakta a mobilját, korán lefeküdt aludni. Hajnalban, a saját házában törtek rá gyilkosai 2009. augusztus harmadikán, testének egyik oldalát közvetlen közelről lőtték szét. A ház másik szobájában fekvő 13 éves lányát álmában sorozták meg sörétes puskával, karját ma sem tudja emelni, arcát és nyakát mély hegek és sörétek borítják. Semmire sem emlékszik.

A kiállítás támogatói: Open Society Institute, CPD (Color Photo Digital Kft), Café Csoport, Decade of Roma Inclusion 2005-2015.