Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Meghalt Solomon Burke

2010.10.10. 16:27
Hetvenéves korában meghalt Solomon Burke, minden idők egyik legnagyobb soulénekese. Amszterdamban lépett volna fel, de repülőn rosszul lett, a Schiphol repülőtéren már nem tudtak rajta segíteni.

A 70 éves zenész Los Angelesből tartott Hollandiába, amikor rosszul lett, az amszterdami repülőtéren már csak a halálát tudták megállapítani. Ennek oka egyelőre nem tisztázott. A Grammy-díjas előadó kedd este lépett volna fel Amszterdamban a De Dijk holland rockzenekarral.

Burke 1940-ben született Philadelphiában. Fiatalon egy fekete gyülekezet prédikátora volt – ebben az időben többször találkozott ifj. Martin Luther King polgárjogi harcossal –, majd elszerződött egy gospelrádióhoz. A hatvanas évek elején a világi zene felé fordult, ekkor kötött szerződést egy kiadóval, amely kiadta első nagy slágerét, a "Cry to Me"-t. A dal kétszer is felkerült a toplistákra: először a hatvanas években, majd a Dirty Dancing című, 1987-ben készült zenés film bemutatásakor.

A "Don't Give Up On Me" című lemezéért, ahol mások mellett Bob Dylannel, Van Morrisonnal és Tom Waits-szel énekel, 2003-ben Grammy díjat kapott. Kiadója, az Atlantic Records producere, Jerry Wexler minden idők legnagyobb soulénekesének nevezte.

Solomon Burke
Solomon Burke

Már az első naptól kezdve szó szerint Isten és a gospel hajtotta őt és a zenéjét egyaránt" – olvasható a művész honlapján. A Rock and Roll Hall of Fame tagja 2001-ben lett, egy évvel később a legjobb blueslemeznek járó Grammy-díjat kapta meg "Don't Give Up On Me" című albumáért. A katolikus Burke kedvelt előadónak számított a Vatikánban, karácsonykor többször énekelt II. János Pál és XVI. Benedek pápa meghívására.

Burke-nek 21 gyereke, 90 unokája és 19 dédunokája volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport