Hozzátartozók tiltakoznak a WTC-áldozatok múzeumi elhelyezése ellen

2011.04.04. 12:07

A New York-i Kereskedelmi Világközpont (WTC) elleni támadásban elhunyt áldozatok hozzátartozói ellenzik azt a tervet, hogy a romoknál talált több mint kilencezer azonosítatlan emberi maradványt a Ground Zerónál létrehozott múzeumban helyezzék el.

A terv ellenzői azt akarják elérni, hogy az ismeretlen emberi maradványok ne 21 méterrel a föld alatt, az egykori ikertornyok helyén épült Szeptember 11. Nemzeti emlékhely és múzeumban (National September 11 Memorial & Museum) temessék el, hanem erre a célra építsenek egy külön síremléket.

A tíz évvel ezelőtti terrortámadás után összesen 1123 embert, azaz a halálos áldozatok 41 százalékát nem sikerült még azonosítani. A romok szétválogatásánál talált 9041 csont- és szövetdarabkát genetikai azonosítás céljára tartósították. Ezek a minták legutóbb 2009-ben segítették az orvosszakértők munkáját.

A múzeum tevei szerint a maradványok egy fal mögé kerülnének, a hozzátartozók azonban elképesztő ötletnek tartják, hogy szeretteikből turistalátványosság legyen.