Elhunyt Komlós Juci színművész

2011.04.06. 15:38 Módosítva: 2011.04.06. 16:16
A nemzet színésze kedden hunyt el, 93 évet élt. Játszott színházban és filmekben, a nagyközönség főként a Szomszédok című tv-sorozatból ismerte.
DFIMA20040211047

Életének 93. évében kedden elhunyt Komlós Juci, a nemzet színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész - jelentette szerdán a Nemzeti Színház.

Komlós Juci 1919. február 10-én született Szabadkán. Komlós Vilmos és Pintér Irma színművészek gyermeke, Komlós András színművész testvére. Pestszentlőrincen, az egykori Állami lakótelepen lakott és a Gulner Gyula utcai Általános Iskolában kezdte tanulmányait.

1935-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színészképző iskoláját, pályáját még abban az évben a Király Színházban kezdte. Játszott Szegeden, Miskolcon, az Operettszínházban, 1947 után a Művész, a Magyar Színházban, a Vidám Színpadon, 1957-től a József Attila, 1965-től a Thália Színházban.

Pályája kezdetén szubrett- és naívaszerepeket alakított, később kiváló karakterszínésznő lett. Játékát könnyedség, természetesség és érzelmi gazdagság jellemezte. A néma levente Ziliája, a Hamlet Ophéliája és a Koldusopera Pollyja, A szókimondó asszonyság Katája, a Légy jó mindhalálig Nyilas Misije, a Kaméliás hölgy Margitja volt.

Komlós Juci,  Csorba András, Latinovits Zoltán és Pécsi Ildikó az Az aranyember című filmben. Forrás: www.filmtortenet.hu
Komlós Juci, Csorba András, Latinovits Zoltán és Pécsi Ildikó az Az aranyember című filmben. Forrás: www.filmtortenet.hu

Több filmben szerepelt, többek között a Semmelweisben, a Rokonokban, Az aranyemberben, a Mire megvénülünkben, a Különös házasságban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélőben és A megfelelő emberben. A Szomszédok című teleregényben Taki bácsi feleségeként az ország Lenke nénije lett.

Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit eltávozását követően a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.

2004-től Pestszentlőrinc-Pestszentimre díszpolgára volt.

Férje a 2001-ben elhunyt Földessy Géza színész, színházi rendező volt, lányuk Földessy Margit színész, drámatanár. Komlós Juci búcsúztatására szűk családi és baráti körben kerül sor.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport