Dörner: Nem akartam alkalmazni Csurkát

2011.12.15. 12:43 Módosítva: 2011.12.15. 12:54
Az Új színház leendő igazgatója válaszolt Tarlós István főpolgármester szerdai közleményére, amiben jelezte, nem szeretné, ha Csurka István az Új Színházban dolgozna. A kinevezett igazgató, Dörner György válaszában azt írta, Csurkát csak szellemi vezetőnek tekinti, alkalmazásba nem vette volna. Ehhez képest Csurka több interjúban beszélt közös munkájukról és koncepciójukról.

Tarlós István szerdai nyilatkozatára reagálva Dörner György kijelentette, eddig sem gondolt Csurka István alkalmazására, mivel ő maga is pusztán szellemi jelenlétnek tekintette intendánsi szerepét. Az eredeti pályázatban intendánsként megnevezett Csurka több interjúban közös munkáról beszélt, közös tervekről, majd ő árulta el, hogy Pozsgai Zsolt lesz a főrendező. Egy szellemi vezetőtől szokatlanul komoly feladatokat kapott.

Tarlós István októberben nevezte ki Dörner Györgyöt az Új Színház igazgatójának, annak ellenére, hogy a szakmai bizottság ellenezte ezt, mert a pályázat csak egy blöff volt.

Október végén Tarlós közleményben figyelmeztetett, hogy Csurka Magyar Fórumban megjelent cikkei veszélyeztetik Dörner kinevezését.

"Tisztelt Főpolgármester Úr, tisztában vagyok azzal, hogy mekkora nyomás nehezedik önre, és köszönöm az eddigi és reményeim szerint ezután is fennmaradó bizalmát" – írta az MTI-nek eljuttatott nyílt levelében Dörner György.

Tarlós István közleményére válaszolva úgy fogalmazott: Csurka István eleve nem kívánt az Új Színház alkalmazásába állni, intendánsi szerepét pusztán szellemi jelenlétnek tekintette, az ő alkalmazása tehát fel sem vetődhet. "A kérdés úgy hiszem, így tisztázódott" – tette hozzá az Új Színház kijelölt igazgatója.

Az információink szerint Tarlós számára is kellemetlen Dörner-kinevezést így próbálja enyhíteni, és kevesebb támadási felületet hagyni. A sokáig csalódott Márta Istvánt rögtön kárpótolta a Fidesz, hiszen a pályázat eredményének kihirdetése után nem sokkal megkereste Páva Zsolt a február 1-ig az igazgatói posztot betöltő Mártát, hogy felkérje a pécsi Kodály Központ vezetésére.