Tokody Ilona nem kell az Operának

2012.03.29. 16:15
A Magyar Állami Operaház szerződést bontott Tokody Ilonával, aki harminchat éve volt a társulat tagja, az Opera örökös tagja volt.
Tokody Ilona
Tokody Ilona
Fotó: Kollányi Péter

Harminchat évnyi munkaviszony után felbontja a Magyar Állami Operaház nem hosszabbítja meg az 58 éves Tokody Ilonával a közalkalmazotti szerződését, írja a Blikk. A művésznő az újságnak arról számolt be, hogy Héja Domonkos megbízott fő-zeneigazgató lekezelő hangnemben beszélt róla, nem mert a szemébe nézni. A beszámoló szerint Héja behívatta a művésznőt, akinek két titkárnője előtt azt tanácsolta, írja alá a szándéknyilatkozatot.

Az operaházi kormánybiztos, Ókovács Szilveszter arról számolt be, hogy senki nem alázta meg a művésznőt, aki lekisfiúzta a fő-zeneigazgatót. Ókovács elmondta, Tokody megkapja hamarosan a Mesterművész címet, ami jelentős díjazással is jár. A következő évadban a hírek szerint négy darabban kap szerepet. Ókovács arról beszélt, hogy visszaszerződtetik a művésznőt, és esténként 900 ezer forintos díjat kap. Tokody szerint ezzel csak a közvélemény megtévesztését akarták elérni.

A Népszabadságban megjelent cikk szerint a Magyar Operaénekesek Egyesülete Ókovács Szilvesztert támadja, mert szerintük megszűnik a teljes operaénekesi állomány az elbocsátások miatt.