Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új kiadványok az 1956-os Intézettől

2002.12.17. 15:26
Az 1956-os intézet megjelentette idei évkönyvét, illetve közreadta a Mérlegen a XX. századi magyar történelem című tanulmánykötetet, a kiadványokat kedden mutatták be Budapesten.
Az immár 10. alkalommal megjelent évkönyv, amely Magyarország a jelenkorban alcímmel látott napvilágot, az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány munkájának keresztmetszetét nyújtja - mondta a kötet bemutatóján Rainer M. János történész, az intézet igazgatója.

Az 525 oldalas könyv 27 történész szociológus és politológus szerző 34 tanulmányát tartalmazza. A napi- és hetilapokban korábban már napvilágot látott írások az 1960-as évek Magyarországáról, 1956 emlékezetéről, valamint az 1944 és 2002 közötti időszak bizonyos kérdéseiről szólnak. A kötet állandó rovatiban beszámolók és recenziók olvashatók az 56-os intézet munkájáról, illetve az elmúlt év történeti kiadványairól.

A Mérlegen a XX. századi magyar történelem - értelmezések és értékelések című kiadvány a 2000 augusztusában Debrecenben megrendezett harmadik országos jelenkor történeti konferencia előadásait, 56 szerző 54 tanulmányát foglalja magában. A Püski Levente és Valuch Tibor által szerkesztett 536 oldalas kötet írásai három fejezetre - a századelőtől a második világháborúig és a világháborútól a szocialista rendszer bukásáig terjedő időszakot, illetve a rendszerváltást követő évtizedet felölelő részre - tagolódnak.

Az 56-os intézetben tartott könyvbemutató után levetítették Pataki Éva Kiutazása közérdeket sért című 40 perces dokumentumfilmjét. A film ősbemutatója kapcsán a rendező elmondta: évtizedekkel korábban Kanadába "disszidált" barátnője sorsának felvillantásán keresztül a Kádár-rendszerről kívánt látleletet nyújtani.

- A disszidálás meghatározta az én nemzedékem gondolkodásmódját, legalább egyszer mindegyikünk elgondolkozott azon, hogy menjen, vagy maradjon - fogalmazott Pataki Éva. Mint a dokumentumfilmben megszólaltatott történész közölte: 1946 és 1989 között mintegy 420 ezren hagyták el végleg az országot.