Új kiadványok az 1956-os Intézettől

2002.12.17. 15:26
Az 1956-os intézet megjelentette idei évkönyvét, illetve közreadta a Mérlegen a XX. századi magyar történelem című tanulmánykötetet, a kiadványokat kedden mutatták be Budapesten.
Az immár 10. alkalommal megjelent évkönyv, amely Magyarország a jelenkorban alcímmel látott napvilágot, az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány munkájának keresztmetszetét nyújtja - mondta a kötet bemutatóján Rainer M. János történész, az intézet igazgatója.

Az 525 oldalas könyv 27 történész szociológus és politológus szerző 34 tanulmányát tartalmazza. A napi- és hetilapokban korábban már napvilágot látott írások az 1960-as évek Magyarországáról, 1956 emlékezetéről, valamint az 1944 és 2002 közötti időszak bizonyos kérdéseiről szólnak. A kötet állandó rovatiban beszámolók és recenziók olvashatók az 56-os intézet munkájáról, illetve az elmúlt év történeti kiadványairól.

A Mérlegen a XX. századi magyar történelem - értelmezések és értékelések című kiadvány a 2000 augusztusában Debrecenben megrendezett harmadik országos jelenkor történeti konferencia előadásait, 56 szerző 54 tanulmányát foglalja magában. A Püski Levente és Valuch Tibor által szerkesztett 536 oldalas kötet írásai három fejezetre - a századelőtől a második világháborúig és a világháborútól a szocialista rendszer bukásáig terjedő időszakot, illetve a rendszerváltást követő évtizedet felölelő részre - tagolódnak.

Az 56-os intézetben tartott könyvbemutató után levetítették Pataki Éva Kiutazása közérdeket sért című 40 perces dokumentumfilmjét. A film ősbemutatója kapcsán a rendező elmondta: évtizedekkel korábban Kanadába "disszidált" barátnője sorsának felvillantásán keresztül a Kádár-rendszerről kívánt látleletet nyújtani.

- A disszidálás meghatározta az én nemzedékem gondolkodásmódját, legalább egyszer mindegyikünk elgondolkozott azon, hogy menjen, vagy maradjon - fogalmazott Pataki Éva. Mint a dokumentumfilmben megszólaltatott történész közölte: 1946 és 1989 között mintegy 420 ezren hagyták el végleg az országot.