Jácint
16 °C
31 °C

Lebontják az Erkel Színházat

2008.09.25. 07:26
Eldőlt, hogy lebontják a főváros legnagyobb nézőterű színházát, a korábban életveszélyessé nyilvánított, és ezért bezárt Erkelt. Új épületegyüttes lesz a helyén, amiben opera -és balettelőadásokat is tartanak majd. A költségvetés 25 év alatt 19,2 milliárdot költene az új színház fenntartására.

Az életveszélyessé vált és bezárt pesti Erkel Színházat várhatóan lebontják, és új, többfunkciós épületegyüttest emelnek a helyén, amely már opera és balettelőadások megtartására is alkalmas lesz - írja a Népszabadság.

Az Erkel sorsáról keddi ülésén tárgyalt a szűkebb kormánykabinet, és az előterjesztések közül ezt a javaslatot támogatta - mondta Hiller István.

Az új épület telkét egy 8-10 méteres sávval kell bővíteni ahhoz, hogy a színházi funkciók is megvalósulhassanak.

Pályázatot írnak ki, és a nyertes befektető építheti majd meg az új teátrumot, amelyben a színházin kívül más szolgáltatások is helyet kapnak.

A kormányfő, a kancelláriaminiszter és a pénzügyminiszter által is támogatott működési elképzelés szerint az Operaház felújítása idejére a dalszínházi társulat évente 180 napra igénybe veheti majd az új Erkel Színházat; ez száz opera- és balettelőadás megtartását teszi lehetővé.

Az állam 25 év alatt összesen 19,2 milliárd forinttal járul majd hozzá az új Erkel működtetéséhez. Az új teátrum megnyitása 2012 őszére várható.