Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Lebontják az Erkel Színházat

2008.09.25. 07:26
Eldőlt, hogy lebontják a főváros legnagyobb nézőterű színházát, a korábban életveszélyessé nyilvánított, és ezért bezárt Erkelt. Új épületegyüttes lesz a helyén, amiben opera -és balettelőadásokat is tartanak majd. A költségvetés 25 év alatt 19,2 milliárdot költene az új színház fenntartására.

Az életveszélyessé vált és bezárt pesti Erkel Színházat várhatóan lebontják, és új, többfunkciós épületegyüttest emelnek a helyén, amely már opera és balettelőadások megtartására is alkalmas lesz - írja a Népszabadság.

Az Erkel sorsáról keddi ülésén tárgyalt a szűkebb kormánykabinet, és az előterjesztések közül ezt a javaslatot támogatta - mondta Hiller István.

Az új épület telkét egy 8-10 méteres sávval kell bővíteni ahhoz, hogy a színházi funkciók is megvalósulhassanak.

Pályázatot írnak ki, és a nyertes befektető építheti majd meg az új teátrumot, amelyben a színházin kívül más szolgáltatások is helyet kapnak.

A kormányfő, a kancelláriaminiszter és a pénzügyminiszter által is támogatott működési elképzelés szerint az Operaház felújítása idejére a dalszínházi társulat évente 180 napra igénybe veheti majd az új Erkel Színházat; ez száz opera- és balettelőadás megtartását teszi lehetővé.

Az állam 25 év alatt összesen 19,2 milliárd forinttal járul majd hozzá az új Erkel működtetéséhez. Az új teátrum megnyitása 2012 őszére várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!