Judit
2 °C
7 °C

Hazudott: csak performansz volt a sok abortusz

2008.04.18. 15:21
Világszerte gyűlölködő kommentek ezreit váltották ki egy amerikai egyetemi hallgató készülő kiállításáról szóló hírek. A hölgy művészetként állítja be az abortuszt. Vagy valami mást?

A Yale egyetem egyik diákja bizarr művészeti projekttel állt elő. Aliza Shvarts végzős hallgató jövő hétre meghirdetett kiállítása a beharangozó szerint azt mutatja be videófelvételeken, ahogy kilenc hónapon keresztül a lehető legtöbbször mesterségesen megtermékenyítette magát, majd olyan gyógyszereket szedett, amiktől elvetélt.

A kiállításon szerepelnek még képek a művésznőről, amint a kádban vérzik, és egy nagy adag, óriási műanyag felületen szétkent nyálkás folyadék, ami állítólag Shvartz abortusz utáni vérzésének és vazelinnek a keveréke (a vazelin azért kell, hogy a vér ne alvadjon meg). Efölé vetítik majd Shvarts elvetéléseiről készült videókat.

A kiállítás hírét több nagy portál (Drudge Report, Fox News és a Washington Post) is megírta, a blogokon és fórumokban megkezdődött a szörnyülködés és a művésznő becsmérlése. Mivel az alkotó a sajtóhír megjelentetése után nem reagált az újságírók megkeresésére, akik megerősítést vártak arról, hogy a kiállításra készített anyag valóságos-e, ezért tényként közölték, hogy Shvarts művészetet csinált a terhességből és terhesség-megszakításaiból.

Az emberkísérlet egy napig borzolta a kedélyeket, abortuszelleneseket és abortuszpártiakat egyaránt, ám a hír megjelenése után egy nappal az egyetem sajtóközleményt adott ki, miszerint az egész abortuszprojekt csupán Shvartz képzeletének szüleménye. Se nem termékenyítette meg magát, se nem vetetett el gyereket, és a vér sem a méhéből való.

Aliza Shvarts célja a projekttel pont az volt, hogy az emberek beszéljenek az abortusz kérdéséről, illetve arról, az ember teste és a művészet hogyan viszonyulnak egymáshoz, vagy hogy mi is valójában a művészet. Shvarts még egyetemi társait is felháborította, és a botrányt követően egy egyetemi tanári bizottság előtt kellett beszámolnia a projektről, ekkor derült ki számukra, hogy mindez nem is történt meg, hanem csupán performansz. Shvarts szerint ma már nem az számít művészetnek, amit a falra akaszthatunk, hanem az, amit mindennapjainkban átélünk, idézi a New York Sun. Mivel a projektnek az újsághír is részét képezi, ezért bármilyen is lesz a kiállítás, Shvarts egy ügyes médiahacket már így is fel tud mutatni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?