Penészednek az agyag katonák

2002.04.28. 14:08
"Testre szabott terápiával" próbálják megmenteni a Krisztus előtt 259 és 210 között élt, országegyesítő Csin Si Huang-ti kínai császár penészgombák által súlyosan veszélyeztetett agyag hadseregét. A penészesedést a látogatók lehelete indíthatta el.
A nyugati gyógyszerkutatók és kínai régészek által 2000 óta közösen kidolgozott program keretében eddig már több mint húsz gombatörzset azonosítottak, amelyek megsemmisítéssel fenyegetik az égetett agyagfigurákat. A tudósok újabban azt is közölték, hogy sikerült olyan különleges anyagokat találniuk, amelyekkel a veszély elhárítható.

A katonák a túlvilágra kísérték az uralkodót

Kína első egyesítőjének, Csin Si Huang-ti császárnak grandiózus síremléke mellett Hszian város közelében 1974 és 1976 között találtak rá arra a három nagy kiterjedésű veremre, amelyekben egy egész terrakotta hadsereg sorakozik, hogy elkísérje túlvilági útján az uralkodót. A vermekben mintegy 8000 életnagyságú gyalogos és lovas katonát sorakoztattak fel az ismeretlen alkotók, korhű fegyvereikkel és harci szekereikkel együtt.

Csin Si Huang-ti 13 éves korában, Krisztus előtt 246-ban lépett trónra. Zsarnoki uralkodó volt, akit nyilvánvalóan páni halálfélelem gyötört. Történelmi érdeme viszont, hogy elsőként egyesítette az addig több államból álló birodalmat. Egységes pénznemet és írásbeliséget vezetett be, és megépíttette a Kínai Nagy Fal korai változatát. Trónra lépése után nyomban hozzákezdett grandiózus síremlékének elkészíttetéséhez. A Hsziantól 30 kilométerre fekvő nekropolisz építésén 36 évig dolgozott több mint 700 000 munkás.

1974-ben egy kínai paraszt kútásás közben akadt rá az első terrakotta katonákra. A vermeket, amelyek fölé repülőgépgyári csarnok nagyságú hatalmas építményt emeltek, megnyitották a nagyközönség számára és azóta tízmilliók tekintették meg a terrakotta hadsereget.

A látogatók lehelete a bűnös

A múlt század kilencvenes éveinek közepén érkeztek először riasztó jelzések a terrakotta hadsereget fenyegető penészvészről. Kínai régészek már mintegy 1400 agyagfigurán vettek észre penészgombákat. Feltételezések szerint a penészedést a látogatók lehelete indíthatta el, majd a nyirkosság, a por és a gombaspórák hatására következményeiben súlyossá válható "fertőződés" indult el a világörökséggé nyilvánított terrakotta figurák soraiban. Az évezredeket épségben átvészelő terrakotta hadsereget napvilágra kerülése után akár a teljes megsemmisülés veszélye is fenyegetheti.

A terrakotta hadsereg megmentésére együttműködés jött létre a nekropolisz teljes feltárásán dolgozó régészek és a brüsszeli Janssen-Cilag (Johnson and Johnson) gyógyszeripari vállalat között.