Kém Pista Bácsi és a világ legdagadtabb Top 10-e

2006.09.07. 16:26
Bűnös merénylet a magyar kultúra ellen, vagy épp az ellenkezője? Az Alexandra könyves láncot a sznobok átkozzák, Önök kulturális fogyasztók meg hipergazdaggá teszik. Riporterünk a legújabb láncszemben, az ország legnagyobb könyvesboltjában, a most megnyílt kiskörúti anyahajóban járt.

Szinte megfejthetetlen, hogy Matyi Dezső és cége, az Alexandra hogyan tudták letarolni a magyar könyvpiacot azzal a fogással, hogy az ajtón belépő gyanútlan vevőt egy irdatlan könyvhalom közepébe taszítják, ahol az angyalterápiás és Győzike beleiből jóslós kötetek, valamint a beszédképtelen tévésztárok kutyarecept-gyűjteményei között reménytelenül keresi, amit eredetileg meg akart venni. Hogy a végén az Ytongszobrokkal távozzon, természetesen a Színes ötletek sorozatból.

Szóval első pillantásra nem logikus, hogy a Frigyláda első részének záró jelenetére hajazó totális káosz pont vásárlásra fogja buzdítani a kulturális fogyasztókat, de a tények ezt igazolják, úgyhogy tuti nem fogunk györgypéteresen fanyalogni a dolgon, inkább behatolunk Matyi Dezső legújabb szentélyébe, a kiskörúti új Alexandrába, ami egyben az ország legnagyobb könyváruháza, és megnézzük, mitől döglik a Kárpátok közé zárt könyvbarát.

Kém Pista Bácsi és a világ legdagadtabb top 10-e

Kívülről nézve hihetetlen, hogy ez a bolt nagyobb legyen, mint a Nyugati téri eddigi zászlóshajó, aztán bent világos lesz, hogy az építészeti trükkök - 130 centis belmagasság - és a ház kintről befoghatatlan dimenziói miatt tényleg elképesztő az alapterület.


Nézze meg képeinket!

Amint azt említettük, az Alexandra sohasem a skandinávosan funkcionális és áttekinthető boltelrendezéssel hódított. A kiskörúton például a sikerkönyvek Top 10-es polca fogad, perverzitásból megszámoltuk, 40 fajta kirakott kötettel. És hiába Szabó "Kém Pista" Pista Bácsi dicsőséges médiaszereplése, a Réz András-örlőfoggyűjteményünkbe fogadnánk, hogy a Rokonok nem lehet benne semmiféle toplistában, pedig itt virít a polcon.

Angyalok és babkávé

Az áruház három szinten - a negyedik alagsor ottjártunkkor le volt zárva, de lehet, hogy csak pisilni lehet majd ott - érzésre nagyjából azt hozza, mint a Nyugati téri őskép, bár a káosz mintha egy fokkal enyhébb lenne, a gyógyító angyalok szárnya sem suhog olyan hangosan, ráadásul van benne egy első blikkre nagyon ígéretes kávézó, plusz antikvárium, borbolt és hatvagonnyi gyerek-DVD.

A bejárat körül csoportosuló könyveken átvágva az audiovizuális szekciót futjuk végig először. A DVD-k igazi alexandrás stílusban vannak egymás mellé rendezve: az Arizonai ördögfióka, a Carvinale első évadja, az ExistenZ és a Vin Diesel-féle Gorilla bácsi egymástól nagyarasznyira várják a publikumot. Az ideúton már annyira megszoktuk ezt a brutáldadaista polcfeltöltési stílust, hogy a tematikus szétválasztás tűnne perverznek. Klasszikus magyar gyerek-DVD-ből szinte teljes a kínálat, furcsa módon hipermarketes-bálás áron, vagyis 990-ért. Megtekintjük a budapesti humortőzsde állását - Irigy Hónaljmirigy 4479 HUF, Fábry Sándor 2890, Gálvölgyi 2300, Antal Imre 1990, Benny Hill 990 - aztán rácsodálkozunk egy igazi ínyenceknek való kiadványra. A CD-n kortárs magyar írók műveit olvassák fel jótékony célból olyan ihletett művészek, mint Nika György vagy Bochkor Gábor.

Szenzáció: Geszti Péter megmutatja az arcát!

A földszinten bepillantunk a boroshordót formázó borboltba, ahol borirányú tapasztalatok híján nem tudjuk elválasztani az ocsút a Wunderlichtől (ezt nemsokára megteszik a Művelt Alkoholisták), mire vad mozgólépcsőzésbe fogunk. Emelkedés közben riadtan szembesülünk Geszti "Én Mertem Kiragasztani A Városban A Saját Arcomat A Legtöbb Példányban" Péter életnagyságnál jóval nagyobb, idealizált fotójával. Testünk görcsösen összerándul, de mit tesz isten, éppen egy olvasó Sváby Andrást ábrázoló felvétel irányába. Erről visszapattanva a kulturálódás közben meglesett Jakupcsek Gabriella vet majdnem véget az agóniának, hogy a szuperműveltnek kinéző Lovasi András nyújtson pillanatnyi enyhülést. Igen az egész komplexum rohadt nagy fekete-fehér olvasó sztárokkal van kidekorálva, minden írásnál plasztikusabban mutatva, mi is az Alexandra krédója.

Engem megvettek

Szóval nagy a káosz, természettudományos albumokat például mind a három szinten találni, de a bolt jól vizsgázik a szuperszubjektív teszten: a riporter Kitolás című, fiatal apáknak szóló kalauzát a csecsemőkönyvek polcán találjuk meg, úgyhogy innentől Matyi Dezső virtuális mellényzsebéből adjuk az álobjektív kritikust.

A kávézóban nem is kell hazudnunk: a bérház udvarára telepített, növénydús, csinos fotelokkal berendezett egység a ragyogó időben igazán kellemes, különösen, hogy az acélvázra még nem erősítették föl a majdani fedőszerkezet üveglapjait, így ki-be jár a szél.

Lenin drága élete

Némi ejtőzés után bekukkantunk még az antikváriumba, amit ügyes ötlet volt idehozni, viszont elképesztően drága. Klasszikus tesztként ugyanis megnézzük, hogyér' adják az Albatrosz sorozat krimijeit. Hát 6-800 forintért, miközben a városban 200 körül van a konszenzusos ár. Para-Kovács Imre szíves közlése szerint sehol sem látott választékuk van trágyázással foglalkozó használt szakirodalomból. Az Így élt Lenin 500-ért akkor is szemérmetlenség.


Választék!

Ez egyben a zárszó is. Bunkó apukaként egy Mekk Elekkel, egy LolkaBolkával és egy Magyar Népmesékkel távozom (mind DVD) a harmadik szintről, ahol legalább már ki lehet egyenesedni a korábbi félszintek görnyedezése után. Ha a magyarnak ez a strukturálatlan könyvtumultus kell, hát most megkapta, de itt legalább vannak hozzá extrák bőven, és nem egy riasztó plázában kell kóvályogni, hanem a barátságos Kiskörúton.