Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kém Pista Bácsi és a világ legdagadtabb Top 10-e

2006.09.07. 16:26
Bűnös merénylet a magyar kultúra ellen, vagy épp az ellenkezője? Az Alexandra könyves láncot a sznobok átkozzák, Önök kulturális fogyasztók meg hipergazdaggá teszik. Riporterünk a legújabb láncszemben, az ország legnagyobb könyvesboltjában, a most megnyílt kiskörúti anyahajóban járt.

Szinte megfejthetetlen, hogy Matyi Dezső és cége, az Alexandra hogyan tudták letarolni a magyar könyvpiacot azzal a fogással, hogy az ajtón belépő gyanútlan vevőt egy irdatlan könyvhalom közepébe taszítják, ahol az angyalterápiás és Győzike beleiből jóslós kötetek, valamint a beszédképtelen tévésztárok kutyarecept-gyűjteményei között reménytelenül keresi, amit eredetileg meg akart venni. Hogy a végén az Ytongszobrokkal távozzon, természetesen a Színes ötletek sorozatból.

Szóval első pillantásra nem logikus, hogy a Frigyláda első részének záró jelenetére hajazó totális káosz pont vásárlásra fogja buzdítani a kulturális fogyasztókat, de a tények ezt igazolják, úgyhogy tuti nem fogunk györgypéteresen fanyalogni a dolgon, inkább behatolunk Matyi Dezső legújabb szentélyébe, a kiskörúti új Alexandrába, ami egyben az ország legnagyobb könyváruháza, és megnézzük, mitől döglik a Kárpátok közé zárt könyvbarát.

Kém Pista Bácsi és a világ legdagadtabb top 10-e

Kívülről nézve hihetetlen, hogy ez a bolt nagyobb legyen, mint a Nyugati téri eddigi zászlóshajó, aztán bent világos lesz, hogy az építészeti trükkök - 130 centis belmagasság - és a ház kintről befoghatatlan dimenziói miatt tényleg elképesztő az alapterület.


Nézze meg képeinket!

Amint azt említettük, az Alexandra sohasem a skandinávosan funkcionális és áttekinthető boltelrendezéssel hódított. A kiskörúton például a sikerkönyvek Top 10-es polca fogad, perverzitásból megszámoltuk, 40 fajta kirakott kötettel. És hiába Szabó "Kém Pista" Pista Bácsi dicsőséges médiaszereplése, a Réz András-örlőfoggyűjteményünkbe fogadnánk, hogy a Rokonok nem lehet benne semmiféle toplistában, pedig itt virít a polcon.

Angyalok és babkávé

Az áruház három szinten - a negyedik alagsor ottjártunkkor le volt zárva, de lehet, hogy csak pisilni lehet majd ott - érzésre nagyjából azt hozza, mint a Nyugati téri őskép, bár a káosz mintha egy fokkal enyhébb lenne, a gyógyító angyalok szárnya sem suhog olyan hangosan, ráadásul van benne egy első blikkre nagyon ígéretes kávézó, plusz antikvárium, borbolt és hatvagonnyi gyerek-DVD.

A bejárat körül csoportosuló könyveken átvágva az audiovizuális szekciót futjuk végig először. A DVD-k igazi alexandrás stílusban vannak egymás mellé rendezve: az Arizonai ördögfióka, a Carvinale első évadja, az ExistenZ és a Vin Diesel-féle Gorilla bácsi egymástól nagyarasznyira várják a publikumot. Az ideúton már annyira megszoktuk ezt a brutáldadaista polcfeltöltési stílust, hogy a tematikus szétválasztás tűnne perverznek. Klasszikus magyar gyerek-DVD-ből szinte teljes a kínálat, furcsa módon hipermarketes-bálás áron, vagyis 990-ért. Megtekintjük a budapesti humortőzsde állását - Irigy Hónaljmirigy 4479 HUF, Fábry Sándor 2890, Gálvölgyi 2300, Antal Imre 1990, Benny Hill 990 - aztán rácsodálkozunk egy igazi ínyenceknek való kiadványra. A CD-n kortárs magyar írók műveit olvassák fel jótékony célból olyan ihletett művészek, mint Nika György vagy Bochkor Gábor.

Szenzáció: Geszti Péter megmutatja az arcát!

A földszinten bepillantunk a boroshordót formázó borboltba, ahol borirányú tapasztalatok híján nem tudjuk elválasztani az ocsút a Wunderlichtől (ezt nemsokára megteszik a Művelt Alkoholisták), mire vad mozgólépcsőzésbe fogunk. Emelkedés közben riadtan szembesülünk Geszti "Én Mertem Kiragasztani A Városban A Saját Arcomat A Legtöbb Példányban" Péter életnagyságnál jóval nagyobb, idealizált fotójával. Testünk görcsösen összerándul, de mit tesz isten, éppen egy olvasó Sváby Andrást ábrázoló felvétel irányába. Erről visszapattanva a kulturálódás közben meglesett Jakupcsek Gabriella vet majdnem véget az agóniának, hogy a szuperműveltnek kinéző Lovasi András nyújtson pillanatnyi enyhülést. Igen az egész komplexum rohadt nagy fekete-fehér olvasó sztárokkal van kidekorálva, minden írásnál plasztikusabban mutatva, mi is az Alexandra krédója.

Engem megvettek

Szóval nagy a káosz, természettudományos albumokat például mind a három szinten találni, de a bolt jól vizsgázik a szuperszubjektív teszten: a riporter Kitolás című, fiatal apáknak szóló kalauzát a csecsemőkönyvek polcán találjuk meg, úgyhogy innentől Matyi Dezső virtuális mellényzsebéből adjuk az álobjektív kritikust.

A kávézóban nem is kell hazudnunk: a bérház udvarára telepített, növénydús, csinos fotelokkal berendezett egység a ragyogó időben igazán kellemes, különösen, hogy az acélvázra még nem erősítették föl a majdani fedőszerkezet üveglapjait, így ki-be jár a szél.

Lenin drága élete

Némi ejtőzés után bekukkantunk még az antikváriumba, amit ügyes ötlet volt idehozni, viszont elképesztően drága. Klasszikus tesztként ugyanis megnézzük, hogyér' adják az Albatrosz sorozat krimijeit. Hát 6-800 forintért, miközben a városban 200 körül van a konszenzusos ár. Para-Kovács Imre szíves közlése szerint sehol sem látott választékuk van trágyázással foglalkozó használt szakirodalomból. Az Így élt Lenin 500-ért akkor is szemérmetlenség.


Választék!

Ez egyben a zárszó is. Bunkó apukaként egy Mekk Elekkel, egy LolkaBolkával és egy Magyar Népmesékkel távozom (mind DVD) a harmadik szintről, ahol legalább már ki lehet egyenesedni a korábbi félszintek görnyedezése után. Ha a magyarnak ez a strukturálatlan könyvtumultus kell, hát most megkapta, de itt legalább vannak hozzá extrák bőven, és nem egy riasztó plázában kell kóvályogni, hanem a barátságos Kiskörúton.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?