Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Operát rendezett Woody Allen

2008.09.08. 15:52
Puccini Triptichonjának egyetlen darabját rendezte a filmrendező, író és önjelölt klarinétjátékos Los Angelesben, Plácido Domingo operaházában.

Nem akárhol és nem akármikor mutatkozott be kezdő operarendezőként a 72 éves filmes, Woody Allen. A Plácido Domingo vezette Los Angeles-i Opera Puccini születésének 150. évfordulója előtt tisztelegve a szerző három egyfelvonásosával kezdte a 2008/2009-es évadot.

Az új produkcióban a Gianni Schicchi rendezésére James Conlon zeneigazgató kérte fel a színész-rendezőt, aki aktív, bár műkedvelő klarinétosként kötődik a zenéhez. A Triptichon két drámai darabját, A köpenyt és az Angelica nővért William Friedkin rendezte.

Ahogy a fekete-fehér film kontrasztja nyújt erős hatást, Woody Allen napfényes Gianni Schiccije úgy szabadítja föl a jókedvet és a filmrendezőre jellemző iróniát. A címszerepet alakító Sir Thomas Michael Allen, az eleganciájáról híres bariton operarendezőként is kipróbálta már magát.

 Két fiatal énekes debütált Los Angelesben Laueretta és Rinuccio szerepében, az Amerikában született, de a bukaresti zeneakadémián végzett szopránt, Laura Tatulescut a Bécsi Operaház igazgatója, Ioan Holender fedezte föl a nemzetközi "operapiac" számára. 2006 őszén Budapesten a Figaro házassága epizódszerepében, Barbarinaként aratott komoly személyes sikert.

 Saimir Pirgu albán tenorista előbb hegedülni tanult, aztán a tiranai, majd a bolzanói konzervatóriumban énekes stúdiumokat végzett. Számos belcanto szerepet énekelt szerte Európában, Rinucciót pedig tavaly a londoni Királyi Operaházban alakította először.

 Friedkin a zene hangulatának megfelelően sötét hátterű színpadon játszatja hőseit, A köpeny tragikus szerelmi háromszögének alakjait: Marcelt, Georgette-et ás Henrit - azaz Mark Delevant, Anja Kampét és a Budapesten is ismert Salvatore Licitrát. Az Angelica nővért James Conlon zeneigazgató Sondra Radvanovskyra osztotta, az énekesnő ezzel a szereppel tért vissza Los Angelesbe.