Operát rendezett Woody Allen

2008.09.08. 15:52
Puccini Triptichonjának egyetlen darabját rendezte a filmrendező, író és önjelölt klarinétjátékos Los Angelesben, Plácido Domingo operaházában.

Nem akárhol és nem akármikor mutatkozott be kezdő operarendezőként a 72 éves filmes, Woody Allen. A Plácido Domingo vezette Los Angeles-i Opera Puccini születésének 150. évfordulója előtt tisztelegve a szerző három egyfelvonásosával kezdte a 2008/2009-es évadot.

Az új produkcióban a Gianni Schicchi rendezésére James Conlon zeneigazgató kérte fel a színész-rendezőt, aki aktív, bár műkedvelő klarinétosként kötődik a zenéhez. A Triptichon két drámai darabját, A köpenyt és az Angelica nővért William Friedkin rendezte.

Ahogy a fekete-fehér film kontrasztja nyújt erős hatást, Woody Allen napfényes Gianni Schiccije úgy szabadítja föl a jókedvet és a filmrendezőre jellemző iróniát. A címszerepet alakító Sir Thomas Michael Allen, az eleganciájáról híres bariton operarendezőként is kipróbálta már magát.

 Két fiatal énekes debütált Los Angelesben Laueretta és Rinuccio szerepében, az Amerikában született, de a bukaresti zeneakadémián végzett szopránt, Laura Tatulescut a Bécsi Operaház igazgatója, Ioan Holender fedezte föl a nemzetközi "operapiac" számára. 2006 őszén Budapesten a Figaro házassága epizódszerepében, Barbarinaként aratott komoly személyes sikert.

 Saimir Pirgu albán tenorista előbb hegedülni tanult, aztán a tiranai, majd a bolzanói konzervatóriumban énekes stúdiumokat végzett. Számos belcanto szerepet énekelt szerte Európában, Rinucciót pedig tavaly a londoni Királyi Operaházban alakította először.

 Friedkin a zene hangulatának megfelelően sötét hátterű színpadon játszatja hőseit, A köpeny tragikus szerelmi háromszögének alakjait: Marcelt, Georgette-et ás Henrit - azaz Mark Delevant, Anja Kampét és a Budapesten is ismert Salvatore Licitrát. Az Angelica nővért James Conlon zeneigazgató Sondra Radvanovskyra osztotta, az énekesnő ezzel a szereppel tért vissza Los Angelesbe.