Határtalan kulthétvége Romániában

2001.11.14. 14:02
Kilencedik alkalommal rendezték meg Marosvásárhelyen az Alter-Native Rövidfilmfesztivált. A szerdától vasárnapig tartó programra a párhuzamosan szervezett Nemzetközi Könyvvásár tette fel a pontot.
A fesztivált szervező maros-megyei Madisz (Magyar Diákszövetség) az Alter-Native-ot a győri Mediawave unokatestvérének tekinti, és bár jóval szerényebb a keretek közt, de megpróbálnak hasonlóan színes programot összeállítani. A fesztiválnak évről-évre a marosvásárhelyi Kulturpalota ad otthont, ahol a vetítéseket estéről-estére koncertekkel zárják le. Csütörtökön a Marosvásárhelyi Filharmónia, másnap a csángó-jazz fúziót megvalósító Sánkér együttes játszott. A kisteremben Mediawave és a DaKino Alapítvány programjából válogattak. Az előcsarnokban Helyzetkép címmel Bartha József, Fekete Zsolt, lIrsai Zsolt, Páál Péter, Sebesi Sándor és Szabó Zoltán installációit állították ki.

A könyvfesztiválra idén ismét sikerült rangos szerzőket elhívni. A dedikációkkal, felolvasásokkal megfuttatott közönségtalálkozókon magyarországi és erdélyi szerzők egyaránt résztvettek. Eljött többek között Jókai Anna, Bächer Iván, Márton László, Kőrösi Zoltán, Láng Zsolt, Szilágyi István, Kincses Előd, Szávai Géza és Erőss Attila. A könyvvásárhoz kapcsolódóan nyílt meg Miklóssy Gábor festőművész kiállítása.

"Athénba, csak ne Románián keresztül."

A versenyen kívüli blokkban tizennégy magyarországi játékfilmet vetítettek le, a nemrég elhunyt Simó Sándor emlékére pedig a nyitónapon műsorra tűzték a mester Szemüvegesek (1969) című filmjét. A hazaihoz hasonló sikert ért el a Moszkva tér, melynek poénjaira itt más módon reagált a közönség. A legnagyobb hahotát kiváltó mondat a hamisított vonatjegyek vásárlásakor hangzik el: "Athénba, csak ne Románián keresztül." A közönség kedvencei közé tartozott még a Vakvagányok (Tímár Péter), a KVB Feri és az édes élete, a Macerás ügyek (Hajdu Szabolcs) és a Citromfej Bodó Viktor rendezésében.

Különlegességként Gulyás Gyula 1968-as Tanítványok című "amatőr" filmje is helyet kapott a játékfilmek között, és Constantin Vaeninek is egy korábbi alkotása - a Vasgárdisták által meggyilkolt Nicolea Iorga történész életének utolsó éveit feltáró történelmi dokumentum film, a Vándor a farkasok között (1990) - is a ebben a szekcióban szerepelt. A szintén zsűritag Sinisa Dragin ideji alkotása, a Minden nap szájon csókol az Úristen, valamint Nae Caranfil Filantropikája képviselte a román filmeket. Természetesen nem maradhatott el Jancsó Arabs szürkéje sem, vasárnap pedig Incze Ágnes I love Budapestjével zárult a program.

70 műsorfilm - Izraeltől Svédországig

Az előzsűri (Durst György, Mráz Ferenc és Schneider Tibor) a beérkezett több száz rövidfilmből közel hetvenet válogatott be a programba. Az animációs blokk izmosra sikerült, szemben a dokumentumokkal, melyekből viszont a vártnál kevesebb érkezett. Izraeltől Svédországig, Ausztráliától Kanadáig több mint 20 országból jöttek a 35 másodperctől fél óráig terjedő, 16 és 35 milliméterre, betára és VHS-re készült alkotások. Szombat estére a jugoszláviai Sinisa Dragin rendező, Constantin Valea rendező, a román Nemzeti Filmintézet alelnöe, Gulyás Gyula rendező és Szilágyi Varga Zoltán grafikus, rajzfilmrendező meghozta döntését.

A román Nemzeti Filmintézet által kiosztott két díjat A 99-es busz megállója (Reto Caffi, Svájc) és a Kocsma TV (Káldy László, Magyarország) nyerte. Külőndíjjal jutalmazták az Egy fekete pont a tengerben című izraeli filmet, melyet Itzik Lerner rendezett. A zsűri a Közönségdíjat a Latex című animációs filmnek (Andrey Sokolov, Oroszország) ítélte, melyben egy fiatal bikát szexuális vágyai veszélyes kalandokba sorolnak. A Román Rádó díját egy határmenti csempészetből élő falu lakóinak viszontagságait bemutató alkotás, A túloldalon (Hanno Höffer, Románia) kapta.