Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Reviczky Gábor Alternatív Kossuth-díjat kapott

2007.03.17. 12:36
Az Alternatív Kossuth-díjat Gyurkovics Tibor író, az alapítvány elnöke, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész valamint Schrammel Imre keramikus ítélte oda Reviczky Gábornak.

Reviczky Gábor színművésznek ítélték az idén az alternatív Kossuth-díjat, amelyet Jankovics Marcell filmrendező adott át szombaton Budapesten.


Reviczky Gábor

A kormány félrehúz

Jankovics Marcell elmondta, hogy az Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítványt Balogh Gyula vállalkozó, Vaja község egykori polgármestere és Földváry Györgyi budapesti lakos alapította 1996-ban, mert úgy látták :"a mindenkori balliberális kormánynak félrehúz a keze a díjazásnál". Elsőként Hernádi Gyula író részesült az elismerésben. Mint Jankovics Marcell elmondta 1998-és 2002 nem ítélték oda senkinek.

Az alapítvány kuratóriumának tagja öt, állami Kossuth-díjjal kitüntetett művész: Gyurkovics Tibor író, az alapítvány elnöke, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész, Melocco Miklós szobrászművész valamint Schrammel Imre keramikus.

Bitangok az ország élén

A díjat megköszönő Reviczky Gábor elmondta: A színészek empatikus lelkek, az igazi kvalitásos emberek csak akkor tudnak bátran "működni", ha a nézőtér felől szeretet sugárzik. Kifejezte kívánságát, hogy "a nézők könnyebben választhassanak a szeretet által olyan embereket akik az ország élére valók, és nem olyan bitangokat akik most vannak".

Az elismerést odaítélő kuratórium tagja elmondta: fantasztikus színészi pálya áll a művész mögött és előtt. "Reviczky miközben bebújik egy szerep bőrébe, közben megtartja magát, és ez nem csak a színészi pályára érvényes, hanem a közéleti emberre". A színész olyan filmekben játszott mint a Csinibaba, az Üvegtigris I-II, Csudafilm, Fej vagy írás, Valami Amerika, Ámbár tanár úr, 6:3 avagy játszd újra Tutti, Zimmer Feri valamint A vörös grófnő.