Vízió a művészetről

2003.05.08. 16:59
Lesz-e művészet a jövőben, és ha igen, virusként terjed majd? Öt földrész művészei válaszolnak egy nemzetközi internetes projekt keretében, a Műcsarnok pedig kiállítja a végeredményt.
A Hálón át címmel rendez a Műcsarnok kiállítást és konferenciát a művészet jövőjéről. A konferencia alapját az egy éve folyó Anthology of Art projekt képezi. A Jochen Gerz képzőművész által indított program kéthetente 6 művész és 6 teoretikus művészet-futurológiai elképzeléseit gyűjtötte össze. A megkérdezettek az internetes világhálózaton tették közzé a "Mi az Ön elképzelése a jövő még ismeretlen művészetéről?" című kérdésre adott válaszukat.

A résztvevők ezt követően egy-egy általuk választott, a világ tetszőleges pontján élő személyt vontak be a projektbe, így egy év alatt 156 művész és 156 teoretikus művészeti jövőképe került fel a netre. A kezdeményezés értékét nem csak maguk a válaszok, hanem a válaszolók széles rétege adja. Az Anthology of Art keretében ugyanis az Antarktiszt leszámítva minden földrész, és 20 év felett minden korosztály közreadta vízióit.

A Műcsarnok konferenciájának fókuszában az Anthology of Artban felvázolt kérdések sűrűsödési pontjai, a legtöbb résztvevő által felvillantott megoldások állnak. Az új technológiákkal kapcsolatos remények. A kis közösségekbe vetett hit. A hibridizálódás esélyei. A hálózatosodás reményei és hiedelmei. A globalizálódás segítségével, "vírusként" terjedő művészet.

A konferencia magyar és angol nyelvű, ez utóbbi szinkrontolmácsolással is követhető. A konferenciával egyidejűleg az Antológia anyaga is látható illetve olvasható lesz.

Helyszín, időpont: Műcsarnok, május 9.-10.