Van új a föld alatt Aquincumban

2008.04.15. 16:34
Az aquincumi a kiállítás kiemelkedő és ritka lelete az életnagyságú, díszpáncélos római katonát ábrázoló mészkő szobor.

Életnagyságú, díszpáncélos római katonát ábrázoló szobrot, őskori idolt, római kori kerámia-, és üvegedényeket, fémtárgyakat, ékszereket, sírtöredékeket, és patkány-csontvázat is láthat a közönség a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeumában, a Van új a föld alatt című tárlaton, amely a tavalyi év legszebb ásatási leleteit mutatja be.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes a kiállítás keddi megnyitóján elismerését fejezte ki az Aquincumi Múzeum régészeinek, hogy mintegy kilenc év alatt 169 régészeti megfigyelést és 60 feltárást végeztek 150 ezer négyzetméternyi területen a fővárosban, a Római parttól egészen a budai Skáláig.

Hangsúlyozta, hogy a feltárást folytatni kell, hiszen Budapest régészeti öröksége azt mutatja, hogy ez a munka fontos. "Nemcsak a nap, hanem a föld alatt is van új" - fogalmazott a tárlat címére utalva. Kitért arra, hogy a kiállítás kiemelkedő és ritka lelete az életnagyságú, díszpáncélos római katonát ábrázoló mészkő szobor, amely az aquincumi katonaváros nyugati temetőjéből került elő. Hozzátette azt is, hogy általában 30 évente "fordít ki egy ásó" ilyen jellegű műalkotást.

A főpolgármester-helyettes reményét fejezte ki, hogy ebben az évben befejeződik az Aquincumi Múzeum új kiállítási épületének (az Elektromos Művek egykori épületének) az akadálymentesítése, konferenciák megrendezésére alkalmas termeinek és a múzeumbutiknak a kialakítása.

Bodó Sándor, a BTM főigazgatója szerint az Aquincumi Múzeumnak kiemelkedő jelentősége van a római kori emlékek feltárásában. A régészeti leletek felszínre hozása azt bizonyítja, "van élet a föld alatt". A november 30-ig megtekinthető kiállítás az őskor, a római foglalás időszakának és a népvándorlás korának több mint tízezer évét öleli fel. A tárlat az emberábrázolásokat helyezi középpontba, így látható egyebek mellett kerámiába karcolt arcábrázolás, római kori plasztikus arcos edény és sírkőtöredék is.

A tárlatot interaktív sarok és egy ásatási életképet bemutató enteriőr egészíti ki.