Elhunyt Artie Shaw dzsesszklarinétos

2004.12.31. 13:01
Kaliforniai otthonában 94 éves korában elhunyt Artie Shaw, világhírű dzsesszklarinétos és zenekarvezető - jelentette be a művész együttesének igazgatója.
Artie Shaw a harmincas-negyven években a legnépszerűbb swingzenészek közé tartozott. Begin the Bengiune nevű zenekarával sorra aratta a sikereket. Olyan zenészekkel muzsikált együtt, mint Benny Goodman, Tommy Dorsey és Glenn Miller.

Zenész, novellista, tejtermelő, producer és feleséggyűjtő

#alt#
Artie Shaw
Arthur Jacob Arshawsky 1910. május 23-án született New Yorkban. Családjában nem volt zenész. Első szaxofonját 13 évesen vásárolta, majd két év múlva átváltott klarinétra. Szólistaként 1936-ban lépett fel először, New Yorkban.

Bár igazából sohasem érdekelte a líra, zenekarában üzleti okokból énekest alkalmazott, mégpedig Billie Holiday-t. Ezzel ő lett az első fehér zenekarvezető, aki fekete énekest foglalkoztatott teljes munkaidőben.

A második világháború idején zenekarával a csendes-óceáni hadszíntéren igyekezett jobb kedvre deríteni az amerikai katonákat.

Shaw 1951-ben kiszállt a zenebizniszből, tejtermelésbe fogott és írni kezdett. Utoljára 1954-ben lépett fel, majd teljesen feladta a zenélést. Több kötetre való novellát írt, végül a filmforgalmazásnál és a producerkedésnél kötött ki.

Klarinétjátéka mellett ismert volt házasságairól is. Nyolcszor nősült, felesége volt többek között Ava Gardner, Lana Turner és Evelyn Keyes.