Árpád
-2 °C
3 °C

50 millióért kelt el a Moholy-Nagy-kép

2008.04.06. 14:05
A 28 milliós kikiáltási árról indított Moholy-Nagy László képet csaknem dupláján vitték el, majd amikor Aba-Novák Vilmos Szicíliai kikötőjéért négyszeres árat adott a kitartó gyűjtő a Belvedere Galériában.

Az egészen kis méretű, kvalitásos, sokszor kiállított, reprodukált, címmel és dátummal sem jelölt, de szignált Moholy-Nagy László-mű Svájcból került haza. Új tulajdonosa, egy ismert magyar gyűjtő, 50 millió forintot adott érte.

A festmény mellett két, 1930-as, illetve 1936-os eredeti negatívról 2005-ben nagyított fotót is kínált Moholy-Nagytól az árverőház. Az előbbit 200, az utóbbit 140 ezer forintért vitték el. Aba-Novák Vilmos itáliai korszakának jellegzetes, színpompás temperája a szicíliai kikötői jelenet. A korábbi védettség alól most feloldott vászon 4,8 millió forintos kikiáltási árról indult, és meg sem állt 20 millióig.

Kádár Béla - Társaság

Hat Kádár Béla-festmény közül a védett, Szimbolikus jelenet (Társaság) című, dekoratív tempera érte el a legnagyobb licitemelkedést. A természeti környezetbe helyezett, grandiózus nőalakokat ábrázoló kartonért 7,5 millió forintról indult a verseny, végül 14 millió forintnál koppant érte a kalapács.

Mindkét Mednyánszky László-tájkép jelentős emelkedéssel ért célba. Az 1,2 millió forintról indult Mocsaras táj 3,4 milliónál végzett. A világos, napsütötte Folyópart éppen 1 millió forinttal növelte 1,9 millióra kikiáltási árát.

Több licitlépcsőt megjárva végzett Perlrott Csaba Vilmos felsőbányai részletet ábrázoló vászna (1,8 millióról 3 millió forintra), Czigány Dezső Dél-francia tája (4,8 millióról 6,5 millió forintra) és egy franciásan könnyed utcakép Vaszary Jánostól (2,6 millióról 4,2 millió forintra).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?