Százból csak egy képet vettek meg

2008.05.17. 12:38
Sikertelen aukció volt péntek este a Károlyi-palotában: csak egy képet vettek meg, pedig az árverésvezető a kikiáltási ártól lefelé is eltért.

Nem volt szerencsés a Budapest Aukció péntek esti árverése a Károlyi-palotában, ahol klasszikus magyar (1850–1950), valamint külföldi és antik festményekre, műtárgyakra lehetett volna licitálni. A száz tétel közül mindössze egyet vettek meg: az utolsó tételek egyikéért, Aba-Novák Vilmos egy festményéért 8,5 millió forintot fizetett egy szerencsés gyűjtő, aki így meglehetősen olcsón jutott a képhez.

Az aukció folyamán a körülbelül két tucat érdeklődő csak ült némán, miközben az árverésvezető mindent megtett, hogy vásárlásra bírja a jelenlévőket. A kikiáltási ártól lefelé is eltért, így is csak kétszer érkezett - elfogadhatatlan - ajánlat (a kikiáltási ár felére). Igaz, az aukció lezárása után három vevő még jelezte vételi szándékát. Egyikük egy Schönberger Armand festménnyel távozott.

Pedig a Budapest Aukció kínálata nem volt rosszabb, mint bármelyik hasonló aukciósházé. Sőt, kiemelkedő minőségű festményeket is lehetett volna venni például egy egyedi Zichy Mihály színpadkép-tervet Az ember tragédiájának prágai jelenetéhez, Czigány Dezső Ady-portréját, vagy Egry József egy tájképét, Vaszary János kerti jelenetét, egy Scheiber Hugó férfiportrét, és persze népszerű kismesterek műveit is.

Az előkészület sem maradt el a szokásostól. Bár nyomtatott katalógust nem adtak ki, az aukciós kiállítást két hétig lehetett látni a Károlyi-palotában, ahol minden regisztrált érdeklődő megkapta a képlistát, a dokumentációt, több tanulmányt és természetesen a képeket tartalmazó CD-t. Mindezt megtekinthették az aukció weboldalán is, és voltak szórólapok is.

A Budapest Aukció a sikertelen pénteki alkalom után már meghirdette őszi aukcióját szeptember 13-ra, a Károlyi-palotába, a sikertelen tavaszi árverésnek pedig a nyomait is eltüntette weboldaláról.