József, Bánk
-7 °C
0 °C

Sztrájk miatt elmaradt az Avignoni Színházi Fesztivál

2003.07.11. 15:02
Munkanélküli-segélyért tűntetnek a statiszták, és a kellékesek, tiltakozásul többen keresztre is feszítették magukat.

Bernad Faivre d’Arcier, az Avignoni Színházi Fesztivál igazgatója több napos hallgatás után a Le Monde tegnapi számában bejelentette, hogy idén elmarad a rendezvény. A lapnak adott interjújában d’Arcier elmondta, hogy a fesztivál idejére alkalmazott művészeti segédszemélyzet két hete tartó sztrájkja miatt nem tudják normális keretek között megrendezni a találkozót.

Az intermittant-ok, azaz művészeti szabadúszók, színházi munkások és statiszták azért tiltakoznak, mert a kormány három kisebbségi szakszervezet támogatásával módosította a munkanélküli segélyek szabályozását, így a szellemi szabadfoglalkozásúak ezentúl nem kapnának átmeneti támogatást, ha munka nélkül maradnak. A reformra a kormány szerint azért van szükség, mert a munkanélküli-segély 828 millió eurós deficitet termelt az államkasszának tavaly, így a becslések szerint 13 000 fős szabadúszó réteg támogatását egyszerűen már képtelen finanszírozni az amúgy is rozoga segélyezési rendszer.

A leginkább utcabálra hasonlító, látványos sztrájk miatt szerdán elmaradt a Lyoni Operaház utolsó Pikk dáma- és a párizsi opera Giselle-előadása is, helyette a tiltakozók performance-eit nézhették meg a fesztiválra érkezők. A július 8-ra kitűzött nyitóünnepség kétszeri elhalasztása miatt ráadásul már tegnapelőtt megkezdődött az eladott jegyek visszaváltása, így a francia sajtót nem lepte meg a fesztiváligazgató bejelentése. 1947-es megalapítása óta idén első ízben marad el a legrangosabb európai színházi seregszemle.