Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Bálint István, 1943-2007

2007.10.12. 08:52
Csütörtökön elhunyt Bálint István költő, író, rendező, színész, Budapest és New York nagy alternatív színházi egyénisége.

Meghatározó alakja volt annak a budapesti nem-hivatalos színházi műhelynek, amelyből később a New Yorkban működő, világhírű Squat Színház kinőtt. Első bemutatott darabja a Donáth Péterrel közösen írt Náthán és Tibold volt, amit az Universitas Együttes játszott el az Egyetemi Színpadon.

1971-ben, a Kassák Művelődési Házban bemutatott Labirintussal lett tagja annak a közösségnek, melynek mellette Breznyik Péter, Buchmüller Éva, Halász Péter, Kollár Marianne (Bálint felesége) és Koós Anna voltak a legfontosabb egyéniségei. A társulat 1972-től lakásszínházként működött, majd a tagjainak többsége 1976-ban – olyan kísérletező produkciók után, mint A skanzen gyilkosai, a Hét bohócjelenet, A három nővér és a Don Giovanni von Leporello – hatósági nyomásra emigrált Magyarországról.

Bálint István 1976-ban, emigrációja napján Ferihegyen (fotó: Donáth Péter)

Bálint István párizsi és rotterdami kitérő után 1977-ben telepedett le alkotótársaival New Yorkban, ahol az alternatív színházi élet középpontja, a környék kulturális életének intézménye lett a 23. utcai Squat Theatre. Bálint a kollektíva nagy jelentőségű színpadi, performance- és multimédia-produkcióinak – köztük a Pig! Child! Fire!, az Andy Warhol's Last Love, a Mr. Dead & Mrs. Free és a Dreamland Burns címűeknek – volt szerzője vagy társszerzője, rendezője, szereplője.

Alkotásai számos szakmai elismerésben, díjban – köztük több alkalommal a tekintélyes OBIE-díjban – részesültek. Íróként és szereplőként is közreműködött Robert Frank Hunter című filmjében (1989). A kilencvenes évek elején tért vissza Magyarországra, a Debreceni Csokonai Színházban és a Merlin Színházban rendezett.

Emigrációja előtt egy verseskötete jelent meg (Arthur és Franz, 1972), ezt követte visszaköltözése után a az Egy felelőtlen férfi vallomásai (1996) és a Roskó Gáborral közös Kikötői beszélgetések (2005). Vezetett műsort a Tilos Rádióban, 1997-ben pedig egy nagylemeznyi albumszöveget írt Másik Jánosnak (A Másik – Peepshow-mennyország).

Bálint István hosszan tartó, súlyos betegség után, 2007. október 11-én hunyt el. Gyászolja fia, Gáspár, Budapesten, lánya, Eszter, és unokája, August Balint DuClos New Yorkban, valamint barátai, alkotótársai. Temetéséről a család később intézkedik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport