Római fürdőben énekelt utoljára a három tenor

2003.08.08. 11:24
Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras egy felújítás alatt álló fürdő álmegnyitóján lépett fel együtt utoljára.
Látványos koncertet adott csütörtök este a három tenor a nagy-britanniai Bathban, a frissen felújított római kori fürdő területén.

Az egykoron nagyhírű fürdő újjáépítésének befejezése tiszteletére tartott hangversenyen 7 ezer szerencsés lehetett jelen személyesen, további 20 ezren a közeli parkokban, óriás képernyőkön kísérhették figyelemmel Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras előadását.

#alt# Az esemény emelkedettnek szánt hangulatát rontotta a londoni sajtó azzal a megállapítással, hogy valószínűleg ez volt hármuk utolsó közös előadása Nagy-Britanniában, miután Pavarotti bejelentette, hogy 2005-ben - 15 évvel a trió "megalakulása" után - vissza kíván vonulni az énekléstől. A trió először 1990-ben lépett fel ebben a szereposztásban, az olaszországi labdarúgó világbajnokság művészi záróakkordjaként.

A koncertre ingyenesen lehetett belépni, a jelentkezők között sorsolással döntötték el, ki nézheti a helyszínről az előadást a kellemes nyári estidőben. Az ingyenes lehetőséggel mindazonáltal sokan visszaéltek, és ünneprontó módon üzletet próbáltak csinálni belőle: az interneten még 500 fontos (csaknem 200 ezer forintos) áron is kínáltak jegyeket.

Már a régi rómaiak is

A bathi fürdő Európa leghíresebbjei közé tartozott, de 1978-ban anyagi és egészségügyi problémák miatt bezárták, és felújítására csak most tudták előteremteni az anyagi eszközöket. A munkálatokkal egyébként el is csúsztak: jóllehet a koncertet a nyitáshoz időzítették, a nagyközönség végül csak októbertől veheti igénybe a fürdőt. A felújítást és a koncertet többek között a brit szerencsejátékcég finanszírozta.

A termálvizes fürdőbe három forrásból naponta több mint egymillió liter meleg, ásványdús víz áramlik be. Vizét a római időkben fűtésre is használták - emlékeztetett a koncerttel kapcsolatban a BBC televízió.