Újabb öt évig vezeti a Zeneakadémiát Batta András

2008.04.08. 13:14
Dr. Batta Andrást megerősítették tisztségében: újabb öt évre a Zeneakadémia első embere.

Dr. Batta András zenetörténészt újabb öt évig vezeti az intézményt - döntött egyhangúlag az akadémia szenátusa. A rektori kinevezés 2013 őszéig szól.

Batta András 2004 óta vezeti a Zeneakadémiát, nevéhez fűződik az intézmény átvilágítása, fejlesztése. Vezetése alatt, 2007 júliusában döntött a kormány a 101 éves épület felújításáról, miután az erre vonatkozó projektjavaslatot elfogadta - írja a Zeneakadémia közleménye.

Batta András

Az épület felújítása együtt fog járni az egyetem belső megújulásával. Batta András rektori pályázatának legfontosabb céljának a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fejlesztését tartja az intézmény évszázados hagyományainak megőrzése, valamint az innovatív megújulás szimbiózisa jegyében. „Optimista vagyok. Liszt Ferenc 133 éve alapított zeneakadémiája történelmének egyik aranykorához érkezhet el a következő években. A kultúra szerepének társadalmi megerősödése, az ország érdeke, a magyar zenében rejlő szuggesztivitás, valamint vezető zenei szólamunk az Európai Unió országainak kórusában – mind afelé mutat, hogy az LFZE a közeljövőben valóban az európai zenei élet megújuló központja lehet.” – olvasható a rektori pályázat zárszavában.

Batta András, zenetörténész 1953. szeptember 30-án született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában gordonka szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi tanszakán és tanárképző intézetének gordonka tanszakán szerzett diplomát. Tanulmányai után rögtön a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapott megbízást, ahol 1977-től valamennyi egyetemi fokozatot végigjárta (tudományos gyakornok, tanársegéd, adjunktus, docens). 2002-től a zenetudományi tanszék vezetője, majd az Egyetem rektor-helyettese, 2004-től egyetemi tanár, majd rektor.

Tanári és kutató munkája mellett 1976 és 1996 között intenzíven kivette részét a zenei újságírásból is (Magyar Rádió, Magyar Televízió, ORF Wien, ismeretterjesztő előadások, cikkek). E tevékenységéért számos elismerésben, díjban részesült (a Magyar Rádió Nívó-díjai, Péterfi István díj).

Főbb szakmai érdeklődési területei: Liszt Ferenc, Weiner Leó, Richard Strauss zenéje, valamint az osztrák-magyar operettek világa.