Rózsaszín tér épül Bécsben

2006.05.17. 11:51
Emlékművet állítanak a nácizmus homoszexuális és transzszexuális áldozatainak Bécsben. A Rózsaszínű tér nevet viselő emlékmű az I. kerületben, a Morzinplatzon kap helyet, 1938-tól itt volt ugyanis a Gestapo főhadiszállása.

Bécs kulturális tanácsnoka, Andreas Mailath-Pokorny, valamint a város esélyegyenlőségért felelős tanácsnoka, Sonja Wehsely kezdeményezésére felállítandó emlékmű az osztrák Hans Kupelwieser tervei alapján készül - értesült a Compress. A nácizmus meleg és transzszexuális áldozatainak eddig egyedül Amszterdamban volt emlékműve.

#alt#
Az emlékmű látványterve
Forrás: Compress

A téren létesítendő négyszáz négyzetméteres medence rózsaszínű víztükrét a QUE(E)R szó töri majd meg domborműszerűen, amelyen át is lehet majd kelni. A QUE(E)R szó jelentése kettős: egyrészt így nevezik magukat az osztrák melegek, leszbikusok és transzszexuálisok, másrészt pedig gyűjtőfogalom, amelybe belefér a heteroszexuálistól való mindennemű eltérés. Színválasztásában az emlékmű a rózsaszínű háromszögre utal, amelyet a koncetrációs táborokban a homoszexualitásuk miatt üldözött férfiaknak a ruhájukon kellett viselniük.

Az emlékműre tavaly írtak ki meghívásos nemzetközi tervpályázatot. A bécsi homoszexuális- és transzszexuális-szervezetek képviselőit is magában foglaló zsűri végül a posztmediális szobrászat egyik legkonzekvensebb osztrák képviselőjét, Hans Kupelwiesert választota.