Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Keresztre feszített béka ellen tiltakozott a pápa

2008.09.11. 12:32
Egy észak-olasz kisváros múzeuma egy keresztre feszített béka szobrával vívta ki a Vatikán haragját. A békát a tiltakozás ellenére sem rakták ki a múzeumból, de tábla figyelmezteti a keresztény látogatókat a sokkoló műtárgyra.

Maga XVI. Benedek pápa kérte a német határhoz közelében fekvő Bolzano múzeumának vezetőit, hogy távolítsanak el egy szobrot az időszakos kortárs tárlatról, de a keresztre feszített békát ábrázoló szobrocska maradt, bár a bejárattól átrakták egy kissé félreeső alagsori terembe.

Az 1997-ben elhunyt német Marti n Kippenberger alkotásában egy lógó nyelvű, ágyékkötős pattanásos és kövér zöld békát szögezett a keresztfára, egyik kezébe sörös korsót, a másikba tojást helyezve, állítólag azért, hogy így ábrázolja a képmutatást.

A Reuters szerint a kiállítás ellen tiltakozva éhségsztrájkba kezdett a múzeum előtt Franz Pahl, a tartomány önkormányzatának elnöke, a konzervatív Dél-tiroli Néppárt tagja, mondván, vagy a dagadt béka megy, vagy ő. A múzeum igazgatótestülete viszont úgy döntött, hogy a béka marad, csak a központi kiállító helyről kicsit hátrébb viszik, és figyelmeztető táblákkal vették körül, miszerint vigyázat, a zöld béka látványa megbotránkoztathat egyeseket.

A múzeum igazgatótestülete hat igen és három nem szavazattal döntött a béka mellett, Pahl pedig állta a szavát, lemondott, majd a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a múzeum nyílt támadást intézett a katolikus emberek ellen. Az ügy érdekessége, hogy a múzeum igazgatótestületébe a konzervatív párt delegáltjai vannak többségben, de többen a párt szimpatizánsai is inkább a művészet szabadsága mellett foglaltak állást.