Keresztre feszített béka ellen tiltakozott a pápa

2008.09.11. 12:32
Egy észak-olasz kisváros múzeuma egy keresztre feszített béka szobrával vívta ki a Vatikán haragját. A békát a tiltakozás ellenére sem rakták ki a múzeumból, de tábla figyelmezteti a keresztény látogatókat a sokkoló műtárgyra.

Maga XVI. Benedek pápa kérte a német határhoz közelében fekvő Bolzano múzeumának vezetőit, hogy távolítsanak el egy szobrot az időszakos kortárs tárlatról, de a keresztre feszített békát ábrázoló szobrocska maradt, bár a bejárattól átrakták egy kissé félreeső alagsori terembe.

Az 1997-ben elhunyt német Marti n Kippenberger alkotásában egy lógó nyelvű, ágyékkötős pattanásos és kövér zöld békát szögezett a keresztfára, egyik kezébe sörös korsót, a másikba tojást helyezve, állítólag azért, hogy így ábrázolja a képmutatást.

A Reuters szerint a kiállítás ellen tiltakozva éhségsztrájkba kezdett a múzeum előtt Franz Pahl, a tartomány önkormányzatának elnöke, a konzervatív Dél-tiroli Néppárt tagja, mondván, vagy a dagadt béka megy, vagy ő. A múzeum igazgatótestülete viszont úgy döntött, hogy a béka marad, csak a központi kiállító helyről kicsit hátrébb viszik, és figyelmeztető táblákkal vették körül, miszerint vigyázat, a zöld béka látványa megbotránkoztathat egyeseket.

A múzeum igazgatótestülete hat igen és három nem szavazattal döntött a béka mellett, Pahl pedig állta a szavát, lemondott, majd a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a múzeum nyílt támadást intézett a katolikus emberek ellen. Az ügy érdekessége, hogy a múzeum igazgatótestületébe a konzervatív párt delegáltjai vannak többségben, de többen a párt szimpatizánsai is inkább a művészet szabadsága mellett foglaltak állást.