Árpád
-2 °C
4 °C

Mégsem az őszi zavargásokat állítja ki Magyarország

2007.02.02. 13:42
Bár a zsűri az őszi zavargásokat feldolgozó munkát akarta kiállítani a június 10-től november 21-ig tartó Velencei Biennálén, formai okokból végül a budapesti művelődésiház-kultúrát tárjuk a nemzetközi közönség elé.

Az őszi zavargások helyett a budapesti művelődési házakat mutatja be Magyarország a 2007-es Velencei Képzőművészeti Biennálén. Ahogy az már megszokott a biennále esetében, a győztest nem volt egyszerű kiválasztani. "Meglepően sok jelentkezés érkezett a pályázati kiírásra" - mondta az Indexnek a Műcsarnok igazgatója, aki a biennále nemzeti biztosaként koordinálja a munkát. Rendszerint négyen-öten jelentkeznek, ezúttal azonban 12 munka érkezett a január 19-én záródó pályázatra, tudtuk meg Petrányi Zsolttól.

A zsűri (András Edit, Boros Géza, Nemes Attila, P. Szűcs Julianna, Páldi Lívia) nyolc pályamunkát talált formailag kifogástalannak. A nyolc között azonban nem volt olyan terv, amellyel tartalmilag is elégedettek lettek volna. Ezek után nézték át a négy félrerakott munkát, és bukkantak rá az októberi budapesti zavargásokkal foglalkozó projektre.

Nemes Csaba pályázatának egyetlen hibája az volt, hogy a kiírásban rögzítettel ellentétben nem egy, hanem két kurátort jelölt meg. Petrányi Zsolt éppen ezért néhány napja még úgy nyilatkozott, valószínűleg ez a teljes zsűri támogatását élvező munka lesz a győztes.

Petrányi döntését azonban végül megváltoztatta a Velencei Biennálé magyar részvételét finanszírozó Oktatási és Kulturális Minisztérium.

"Beszámolási kötelezettségem van a minisztériumnak. Ők elzárkóztak attól, hogy egy formailag hibás pályázat nyerjen. Az előző évek tapasztalatai szerint ilyenkor a vesztes pályázók megtámadják a döntést. Nem akartunk ilyen helyzetet" - magyarázta Petrányi a zsűri új döntését.

Fekete dobozban a művelődési házakról

Pénteken ugyanis kihirdették a győztest, Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit című munkáját. Petrányi elmondta, a döntést nem érzi kényszermegoldásnak. Az új nyertest úgy választották ki, hogy már nem csak a pályázatokban leírtakat vették figyelembe, hanem a projektben rejlő lehetőségeket is.

Hogy ezek a rejtett potenciálok mit jelentenek, nem derült ki, azután sem, hogy megkérdeztük a projektről annak kurátorát. "A kultúra és szabadidő című munka a budapesti művelődési házakat dolgozza fel" - mesélte Tímár Katalin kurátor, a Ludwig múzeum munkatársa.

A magyar származású, Bécsben élő, de magyarul beszélő Andreas Fogarasi szubjektív dokumentumfilmeket készített arról, hogy miként szűnt meg a szocialista művelődésiház-kultúra, és lett szubkulturális csoportok gyűjtőhelyévé.

A művész nyolc filmet készített, amelyekből négyet már bemutatott kiállításokon.

A magyar pavilon berendezése meglehetősen puritán lesz. A filmeket nyolc nagyméretű fekete dobozban vetítik. A látogatók a katalógusból szerezhetnek további információkat.

A filmek rövidek, 4-8 percesek, és részben magyarul, részben angolul vagy németül beszélnek majd. Fordítás nem lesz, mivel Tímár Katalin szerint a mű szempontjából nem lényeges, hogy "minden réteget megértsünk". Inkább az a cél, hogy mindenki magának alakítson ki véleményt.

"Mennyire érdekes a bélyeggyűjtő szakkörök, idősek klubja vagy gyerekfarsangok filmes feldolgozásai egy nemzetközi kiállításon?" - firtattuk. Tímár Katalin szerint a magaskultúra helyszíneinek átalakulása nemzetközi probléma, így tehát a munka releváns lehet a Velencei Biennálén is.

Mint megtudtuk, a művész 1977-es születésű, így a filmekben valójában nem lesznek olyan részek, amelyek a klasszikus művelődésiház-kultúrát mutatják be. Ez azonban a kurátor szerint nem probléma, mivel a munka nem az átalakulást mutatja be, hanem a jelenlegi helyzet dokumentálásán keresztül világít rá a problémára.

A teljes projekthez a minisztérium harmincmillió forintot biztosít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?