Még egy Füles

2001.10.01. 13:26
Az idén immár negyedszer kerül sor az új, nem-kommersz, progresszív és underground zenei alkotók és együttesek találkozójára.
Miért Nagy Fül? Miért immár negyedszer? Annak is, akié zsíros, megfáradt és csak vezényszavak regisztrálására használja, s annak is, akié tiszta, s csak dobgépeket hallgat vele. Minek ennyi divattalan (egyben a divatok felett álló) zene? Itt nem lesz se Kispál és a Borz, se Irígy Hónaljmirigy, se Britney Spears, se Csajkovszkij Hattyúkvartett, se Biatorbágyi Fúvósbanda. Kelet-európai csodabogarak, akikből sosem lesz sztár, és Nyugat-európai harcosok, akikből sosem lesz pénz! Egy komplett nemzetközi brigád, akikhez képest a Leningrad Cowboys diszkó!

Peter Brötzmann
Igen, legyen egy fül, egy Nagy Fül, amely mindent befogad! Mindent, ami hiteles, őszinte, megalkuvás nélküli zenésztudattal jön létre, s ami egyetemesen szól és egyetemes érték. Szól arról, hogy nem minden a piac, nem minden a szórakoztatás, nem minden a Pokémon és a G.I. Joe, s nem minden a 100 Folk Celziusz. Mert van egy Király Ernő Újvidéken, aki 82-évesen is a legtisztább szellemű kísérletező, vagy a NOM Szentpétervárott, akik undergrounban bomlasztják a turbó-közönyt, van Peter Cusack, aki a madarakkal játszik duót Londonban, s Stepanida Borisova Szibériából hozza el nekünk a legtisztább levegőt sámánénekével. Phil Niblock elektronikus didjeridoo-t szerel New Yorkban, Najmányi László vereségoratóriumot ír immár itthon, Peter Brötzmann szaxofonsikolyaival még mindig simán betöri bármelyik ablaküveget Wuppertalban vagy Chicagoban.

Az új zene és az mp3
Szombaton (október 6., 11.00, Bazovszky Ház) a szerzői jogokról és az internetes zenéről tartanak kerekasztal-beszélgetést a fesztivál résztvevői és a kérdésben érintettek. A parázs vitát a TGNoise nyitja meg.
A Maestro Tritony a legfinomabb posztjazz-t hozza Lengyelországból, a Zlodeji Usi felborítja zenéjével Brünn piroskockás-terítőjű kocsmaasztalait, s Marko Brecelj posztjugoszláv diverzáns-madrigálokat énekel reneszánsz dalnokként. S vannak még sokan mások ott, ahová születtek, vagy a sors vetette őket, s tökéletesen megértik egymást abban, hogy a zene a legnagyobb és legbensőségesebb otthon, s hogy az is marad örökre, s működik, ha nem hagyják, akkor is, s ők itt találkozhatnak, s mi velük.

Ezért legyen Nagy a Fül, s legyen még mindaddig, amíg csak lehet. Számomra öröm, hogy ennek a hangkonferenciának a diszpécsere lehetek, melyet Dezső Tónival indítottunk útjára 1998-ban. Hallgassátok szeretettel és egyre táguló füllel!

4. Nagy Fül Fesztivál
Nemzetközi Újzenei Találkozó
2001. október 4-6.
Budapest IX, Kinizsi utca 28.