Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Magyar lány lett Nagy-Britannia legjobb fiatal belsőépítésze

2008.07.03. 16:31
Boronkay Linda, a londoni Metropolitan Egyetem másodéves hallgatója nyerte el a Nagy-Britannia legjobb fiatal belsőépítésze címet.

A Londonewcastle nevű nagy ingatlanfejlesztő cég, a 100% Design nevű kiállítás és vásár, az idFX belsőépítészeti lap és a BIDA, a brit belsőépítészek szövetsége az év elején írt ki belsőépítészeti pályázatot. Több száz jelentkező közül áprilisra, a második fordulóra hatan maradtak, köztük a magyar egyetemista lány. A zsűri a múlt hét végén döntött, s egyhangúlag Boronkay Linda munkáját tartotta a legjobbnak.

A nyertes elmondta, hogy a pályázati kiírás szerint 45 négyzetméter alapterületen komplett lakást kellett kialakítani és berendezni egy fiatal, sikeres férfi részére. Ő úgy oldotta meg a feladatot, hogy szobát, hálószobát tervezett, kortárs, geometrikus formájú, fekete és barna színű bútorokkal rendezte be, de beiktatott egy napsárga plexifalat, amely bármerre eltolható, mint ajtó, és a padlón is végigfut egy napsárga csík.

A bírálóbizottság kiemelte, hogy a munka friss, ízléses, leleményes, a kislakás stílusos és elegáns. A győzelme azt jelenti, hogy egy évig viselheti a Nagy-Britannia legjobb fiatal belsőépítésze címet, valamint szeptemberben, a 100% Design kiállításon és vásáron ingyen kap egy standot, ahol fölépítheti a győztes pályamunkát. Emellett a neves Johnson Naylor építészeti irodában dolgozhat egy hetet professzionális körülmények között.

Boronkay Linda mindig is belsőépítész akart lenni, a papája építész, a mama az Octogon című folyóirat munkatársa. Előbb azonban Párizsba ment, hogy manökenkedéssel a pénzt megkeresse a tanulásra. Olyan neves divatházaknak dolgozott, mint a Dior, a Christian Lacroix, a Sonia Rykiel vagy Issey Miyake, és bejárta a világot.

Tapasztalatai, az otthonról hozott esztétikai érzék mind közrejátszhatott abban, hogy a pályázatot megnyerte - vélekedett - mert nyitott szemmel járt a világban. Még van egy éve a Metropolitan Egyetemen, utána olyan irodában szeretne dolgozni, amely nemzetközi, de a központja Budapesten van - tette hozzá Boronkay Linda.