Valér
4 °C
8 °C

Bizonyíthatatlan eredetű hullák a Bodies kiállításon

2008.06.03. 12:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Az emberi test anatómiáját bemutató, Budapesten is látható kiállítást emberi jogi szervezetek támadták, mert a Kínából beszerzett holttestek származása homályos volt. New Yorkban ítéletet is hoztak az ügyben.

Kétéves vizsgálatot követően a New York-i Bodies kiállítást bemutató cég elismerte, hogy nem tudja bizonyítani, a kiállított emberi testek nem olyan kínai elítéltektől származnak, akiket kínoztak és akik nem járultak hozzá a preparálásukhoz.

A New York-i kiállítás látogatói így visszakérhetik a belépőjegy árát abban az esetben, ha nyilatkozatot tesznek, nem nézték volna meg a tárlatot, ha tudnak az ellentmondásos helyzetről.

A bírósági határozat szerint a kiállítás nem fogadhat újabb testeket anélkül, hogy papírokkal bizonyítanák eredetüket, személyazonosságukat és a halál okát. A jelenleg is nyitva tartó, és nagy népszerűségnek örvendő tárlat bejáratánál pedig információs táblát kell elhelyezni, amely tájékoztatja a látogatókat, hogy a bemutatott testekről nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy egykori tulajdonosaik saját akaratukból ajánlották fel azokat plasztinációs célokra.

A New York Times szerint a döntés lassíthatja, sőt, be is szüntetheti az újabb kiállítási darabok importját.

Budapesti Bodies kiállítás

Az ítélet csak a New York-i kiállítást érinti. A Bodies számtalan más országban is látható klónjaira mindez nem vonatkozik.

Tetszetős

A kiállító cég, a Premier Exhibitions ügyvédje hangsúlyozta, a teljes testeknél sehol nem találtak idegenkezűségre, kínzásra utaló nyomokat. Ahol csak testrészeket állítottak ki, ez természetesen nem volt bizonyítható, ismerte el Brian Wainger.

A 2005 novemberében nyílt kiállítás vizsgálatát azután rendelték el, hogy emberjogi szervezetek világszerte kifogásolták a preparált testek bizonytalan eredetét. Állítva, hogy azok elítéltek vagy mentálisan sérült emberek voltak, akik nem járultak hozzá maradványaik ilyen felhasználásához.

A Budapesten is látható Bodies című kiállítás speciális eljárással preparált emberi testeket mutat be szórakoztató és ismeretterjesztő jelleggel. A közelmúltban kifejlesztett technika szerint az elhalálozott donorokról eltávolítják a bőrt, testnedveiket leszívják és különleges polimerrel helyettesítik. Így a test friss, színes és tetszetős marad, miközben megszűnnek a halállal járó kellemetlen szagok.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft