Alfréd
-3 °C
3 °C

Harry Potter sikereire tör az ifjú James Bond

2005.06.27. 13:14
A fiatal James Bond kalandjairól szóló ifjúsági könyvsorozat első részéből három hónap alatt több mint ötvenezer példány kelt el, ami túltesz Harry Potter kezdeti sikerein is. A könyvben a későbbi titkosügynök emberevő angolnákkal és mutáns sertésekkel küzd meg. Az ötrészesre tervezett sorozatra az eredeti történeteket író, 1964-ben elhunyt Ian Fleming családja adott megbízást.

Ötvenhárom évvel azután, hogy Ian Fleming megalkotta James Bond figuráját, a brit szuperkém új életre kelt, de nem a filmvásznon, hanem könyvben: az új szerző egy előkelő etoni kollégium 13 éves bentlakó diákjaként élesztette fel őt. A sorozat első kötetéből annyi kelt el, hogy túltesz Harry Potter kezdeti sikerein is.

Érzelgős James

A SilverFin (Ezüst uszony) című könyvből megjelenése után alig három hónappal már több mint ötvenezer példány fogyott el. Az eltökélt James Bond-rajongók dühösek voltak, hogy Charlie Higson krimi- és forgatókönyvíró könyvsorozatot ír az ifjú James Bondról, a többség ugyanis úgy vélte, hogy nem lehet gyerekké változtatni a szoknyavadász, gyilkos James Bondot, aki nem veti meg az italt és a dohányt sem. Az interneten elszabadult a pokol, nyilatkozta Higson a Guardiannek.

A Higson által megfiatalított James ezzel szemben érzelgős, félénk és sérülékeny. Kialakult ugyan már benne a borotvaéles értelem és a testi rátermettség, de még kénytelen a későbbi mesterkém tapasztaltsága és műszaki felszereltsége nélkül nekivágni az életnek. Gyászba borul, amikor megtudja, hogy szülei autóbalesetben elhunytak, honvágya van, és gúnyolják a nála idősebb tanulók. Ártatlanul rajong a csinos Wilder Lawless iránt, aki Martini nevű lovával nem egy kényes szituációból kimenti őt. Felvágott nyelvű iskolatársa, "Red" Kelly ugyanakkor J. K. Rowling Ron Weasley-jénél is élénkebb és szemtelenebb.

Mutáns sertések

A történet akkor válik igazán kalandossá, amikor James ki akarja deríteni egy skót falusi fiatalember rejtélyes eltűnését. Végre felismerhetők benne a későbbi, rámenős, felnőtt James Bond vonásai. James és Red a nyomozás során eljut Lord Randolph Hellebore kastélyába, ahol azután emberevő angolnák és támadó kedvű mutáns sertések hátborzongató rejtélyére bukkannak.

A SilverFin felnőttek számára is izgalmas olvasmány, aprólékos képet fest a harmincas évek Nagy-Britanniájáról. Az egyetlen kifogásolható benne talán az, hogy túlságosan fiataloknak nem feltétlenül való bűnözői világba vezeti el az olvasót.

Az ötrészesre tervezett sorozat megírására az 1964-ben elhunyt Ian Fleming családja adott megbízást. A kiadó 2006 januárra ígérte a következő kötet megjelenését. A Guardian értesülése szerint már két hollywoodi studió pályázik a megfilmesítés jogának megszerzésére. Azok a makacs híresztelések azonban nem egészen szavahihetőek, amelyek szerint a leendő filmben a 13 éves tinédzser Bondot a 28 esztendős Orlando Bloom alakítaná.