Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Kézzel ragasztották Záray Mártát

2005.06.24. 13:13
Bekábítózott Szörényi, horrordíjas Demjén Ferenc, az Illés aranyruhában és a vákuumszívatott Dávid. A most megjelent, a magyar lemezborítókat a hatvanas évektől a kilencvenes évekig bemutató albumból válogattunk öncélúan.

A hetvenes-nyolcvanas évek CASCO-matricából átragasztgatott CSAO felirat bizonyos szociológiailag jól behatárolható helyeken (pl. Pillangó utcai lakótelep) elengedhetetlen tartozéka volt az ezerkettesek hátsó lökhárítójának, szélvédőjének, csomagtartófedelének, és egyúttal egyfajta pszichológiai rákészülést is jelentett a külső sávos előzésekre a kétszer kétsávos Fogarasin. Erről a tréfás népszokásról (az átragasztgatásról, nem az előzésről) kapta a nevét a CSAO sorozat, ami a kártyanaptár-gyűjtemény után most megjelent második kötetében a magyar lemezborítóipar irdatlan terméséből válogatott. A hatvanas évektől a kilencvenes évek elejéig, a cd térhódításáig szerepelnek a könyvben a lemezborítók, melyek közül a cikkbe szemérmetlenül sokat szkenneltünk bele, illusztrációs céllal.

A könyv elején meglehetősen részletes ismertetést találunk a kor könnyűzenéjéről, a Qualiton - Magyar Hanglemezgyártó Vállalat - Hungaroton egyedfejlődésről, a neves fotósokról, grafikusokról, illetve a borítókészítési eljárásokról. Megtudjuk például, hogy a lemezeket a Villamos Szigetelő és Műanyaggyárban préselték, és egy pesti templom alagsorában raktározták azokat, a borítókat pedig még 1975-ben is kézzel ragasztották. A lényeg persze a képanyag, lássuk tehát teljesen önkényes válogatásunkat, egyúttal top harmincunkat, se nem időrendi, se nem tetszési sorrendben, hanem ahogy a könyvben következnek.

#alt# A kislemezgyártás beindulásakor az volt a ritkább, hogy a tánclemezek borítóján feltüntették az előadó nevét, a könyv bevezető szövege szerint többségében egyenborítókkal jelentek meg a 45-ös fordulatszámon lejátszható kislemezek. Záray Márta Hol a szerelem, Gesztenyepüré és Nekem többet ér című számaival telezsúfolt korong borítóját a Rózsaszín Párduc című film főcímgrafikáira emlékeztető rajzok miatt válogattuk be.
#alt# A következő borítón Zalatnay Saroltát láthatjuk egy tetszetős, ám meglehetősen slendriánul kivitelezett usiro-mavasi-geri bemutatása közben. Egyúttal azt is megérthetjük, hogy miért csettingetnek elégedetten még ma is Zalatnay nevének hallatán, akik a hatvanas években voltak fiatalok.
#alt# Harangozó Teréz: Bim Bam. Mit is mondhatnánk? Pár éve a fél Sziget megmozdult egy irányba, konkrétan a Táncdalfesztivál sátor felé, egy punkból annyit bírtunk kihúzni, hogy mindenki HT-koncertre megy, menjünk mi is. Beletelt egy időbe, amíg rájöttünk, hogy Harangozó Teriről van szó. Az énekesnő ezen a képen divatos rózsaszín miniruhában látható (ezt persze csak képzeljük, mert deréknál elvágták), szemét árnyékolja a Monte Carló-i nap miatt.
#alt# "Király csávó, ki ne kúrt volna vele akkor?" - kommentálta a minőségi újságírásért frissen díjat kapott Szily rovatvezető ezt a borítót. És valóban: a szőrös mellkasra és aranyláncra rányitott feszülős melegítőfelső és a bátortalan, valamiképpen mégis öntudatos mosoly bizonyára nagymértékben hozzájárult Korda György azóta is töretlen sikeréhez. A sportos összhatással dinamikus ellentétet alkot a stílbútor, a porcelán asztali lámpa és a falon lógó képgyűjtemény.
#alt# A klasszikus Pa-Dö-Dő-borító 1989-ből, kitűzőkkel és bakanccsal, korszakalkotó, vicc nélkül. A Bye-bye Szása viszont még nem ezen a lemezen van. A duó ekkor még bakancsos korszakát élte, amit meg is énekelt a következőképpen: "Kiadjuk hát a parancsot / Ne vegyetek narancsot / Bakancs a megtestesült kényelem / Lúdtalp ellen védelem".
#alt# Na most akkor daueroltatja a haját Soltész Rezső vagy nem? Ez a borító egyszerűségével tüntet, csak annyival van megbolondítva, hogy a sármos énekest - Photoshop híján nyilván valami fotós trükkel - misztikus fényglóriába vonták.
#alt# Amikor az Illést megérintette a diszkó szele. A romlott 1978. A drogok és a dekadens élvezetek kora. Méghogy Boldog város, persze, amikor odakint Sid Vicious éppen öles léptekkel haladt barátnője meggyilkolása és a túladagolásos halál felé.
#alt# Ezt élvezzük szavak nélkül.
#alt# Az LGT lemezét azért válogattuk be, mert a könyv bevezetőjéből kiderül, hogy az átlátszó, világító szívű alak nem fotóstrükk, a Dávidról mintázott szobrot műanyagból "vákuumszívatták szakemberekkel", és piros villanófénnyel ellátott szívet építettek a belsejébe. A felvételeket ráadásul külső helyszínen készítették, éjszaka a Tabánban. Az alkalmazott művészet és technológia násza.
#alt# Na melyik híres külföldi zenekar melyik borítójára hasonlít a Gemini zenekar első, 1976-os lemezének tokja? A helyes megfejtők között egy pár Index-zoknit sorsolunk ki.
#alt# "Horror" kategóriában kiemelt első helyezést ért el Demjén Ferenc Fújom a dalt című lemezének borítója, amin egy piros kalitka látható, benne kitömött madárral, és az egészen Rózsi emblematikus hajkoronájával. Ez a borító Erdős Péter kis szellemi műhelyében állítólag többórás vitát generált, mielőtt engedélyezték, mert túl elvontnak találták, a kalitkát mint a bezártságra utaló jelzést pedig túl egyértelműnek.
#alt# Szőke modell erotikus mozdulattal piramis szeletet emel a szájához a Piramis első lemezének borítóján. Pajzán.
#alt# Pataki Attila 1988-ból, még hajas korszakából, egyik, Freddy Mercurytól ellesett mozdulatának bemutatása közben.
#alt# Ez a kedvencünk, a betiltott Szörényi-lemezborító. Az album címe Utazás, a kép pedig a legdrogosabb fotó, amit magyar lemezboltokban akkoriban látni lehetett volna, de persze nem lehetett. Szörényi bekábítózva fekszik a sarokban párnák között, napszemüvegben, fölötte pszichedélikus szempár. Az Utazás végül megjelenhetett, egy olyan grafikával, amin út van, meg kocsi, meg hajó. Merthogy utazás, értik.
#alt# Ezen van az Álmodj királylány. A három rockénekest terepszínű kezelábasba bújtatták, ami Menyhárton és Homonyikon kisfiúsan lötyög, egyedül az egykori autószerelő Vikidál robusztus alkata tölti ki rendesen a ruhát, nem véletlen, hogy ő nagyobb puskát is kapott, mint a többiek.
#alt# A Benkó Dixieland Band leszbikus borítója 1982-ből.
#alt# Földes Hobo a Lugosi Béla-hasonmásverseny területi döntőjén, nemzetiszín háttérrel.
#alt# A sisakos ember a Pokolgép Totális metál című lemezén. Uj főszerkesztő még emlékszik arra, hogy a rajongók hamar az Iron Maiden-es szörnyhöz, Eddie-hez hasonló magasságokba emelték a figurát, és alulról jövő népi kezdeményezés keretében nagy erőkkel követelték a sisakos arcát.
#alt# Íme. Fedezzük fel a diszkréten ábrázolt 666-os számot a sokat emlegetett sisakon.
#alt# Csontváz, csontmotoron. Eljön majd, mert jönnie kell, az ítéletnap, és szabad leszel.
#alt# Másik kedvencünk. Gyerekek, most az a feladat, hogy filctollal és színes ceruzával rajzoljatok egy szép képet a Rotor bácsiék lemezére! Aki kész, kihozhatja.
#alt# Csak hogy az újhullámból is legyen valami. A képen Menyhárt Jenő kedvesen integet.
#alt# Galloping Coroners, Rasende Leichenbeschauer. A világösztön kiugrasztása. Címlapon a magyar alternatívban hatalmas karriert befutott koponyás-madaras szimbólummal, illetve a madárral, amit gimnazisták tömegei hipóztak pólóra.
#alt# Ennek a borítónak a hátulján Komár László látható, "I love Elvis"-jelvénnyel, az elején pedig, igen, maga Elvis "I love Laci"-kitűzővel.
#alt#Vakáció-ó-ó. Egy klasszikus darab, a pálmafás poszterrel a háttérben. A kép egyúttal ellenállhatatlanul felidézi azokat az időket (ez itt '83-as), amikben, ha az ember nem volt külkeres, leginkább csak a szomszéd óriásposzterén láthatott pálmafákat. Méghogy vakáció, lapozzunk is.
#alt# A szuperszexi Neoton-borító. Vajon ki lehet rajta?
#alt# Mobiltelefon? 1977-ben? Kulccsomó? Zseblámpa? Talán ezen a szkennen annyira nem feltűnő, de a könyvben lévő reprodukción, ahogy mondani szokták, szinte kiugrik a képből (kiböki az ember szemét, úgymond) a kompozíció középpontjában ízlésesen elhelyezett pénisz, amit a középen álló mályvaszín pólós ember visel. Az Express együttes Jöjj hozzám című lemezének borítóját, miután észrevettük, visszavonhatatlanul uralja a hímtag, mely a kor óvatos dizájnját ismerve igazán előremutató (értik! előremutató!) stíluselem.
#alt# Kiki répafarmerbe tűrt Colors-pólóban, és ha jól látjuk, tökre ciki csizmában. Itt a bizonyíték, hogy 1990 nem a kilencvenes évek eleje, hanem a nyolcvanas évek vége.
#alt# A legjobb lemezcímért járó különdíjat 1977-ből érkezett versenyzőnk, a Dühös Múzsa - Politikai Dalok kapja. Nincs meg ez valakinek?

Gabo Rindo - Hollódi Gergely:
Retró-repró - A magyar lemezborító
Chelsea Kiadó, 2005
3150 Ft