Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A francia államé a Brassai-hagyaték

2002.12.03. 10:47
A francia államnak - azaz a párizsi kortársmúzeumnak és kiállítási intézménynek, a Georges Pompidou Központnak (CGP) - adományozta Brassai-hagyatékát a magyar származású fotográfus és képzőművész özvegye.
Gilberte Brassai, Jean-Jacques Aillagon kulturális miniszter és Bruno Racine, a CGP vezetoje hétfŐn írták alá a szerződést. A dokumentum szerint az özvegy 198 eredeti fotónagyítást, 18 színes negatívot, 36 fotólemez- technikával készült rajzot és 37 szobrot ad át állami tulajdonba.

A Brassóban 1899-ben Halász Gyula néven született erdélyi fiatalember a budapesti Szépművészeti Múzeumban eltöltött tanulóévek után rövid berlini kitérővel 1924-ben érkezett Párizsba. A fotografálásban forradalmian újat teremtő művész 1932-ben ismerkedett meg Pablo Picassóval, s 1942-ig szisztematikusan lefényképezte az andalúz művész valamennyi szobrászati alkotását. Közösen leltek rá az úgynevezett fotólemez-technikára, amelyet azonban eltérő irányokban alkalmaztak művészetükben. Közös munkájukról és barátságukról Brassai 1964-ben Beszélgetések Picassóval címu könyvében számolt be. Ez az írása magyarul is megjelent.

A CGP 2000 tavaszán imponáló rendezésben, átfogó kiállításon mutatta be a sokoldalúságában és eredetiségében lenyűgöző Brassai-életművet. A több hónapos tárlaton, amely később Budapesten is vendégszerepelt, látható volt a fotózásban mérföldkőnek számító 1930-as sorozata, amelyben az éjszakai Párizsról készített szemléletében és technikájában is pártalan pillanatfelvételeket.

A hagyatéki szerződés szerint a Brassai-műveket ezentúl rendszeresen kiállítják, és hozzáférhetővé teszik a szakemberek és kutatók számára.