Orsolya
9 °C
21 °C

A csőszék feltalálója a Ludwig Múzeumban

2007.02.27. 12:48
A magyar származású építészt és formatervezőt beválasztották a kor építészetét meghatározó 13 közé.

Breuer Marcel, a XX. század egyik legnagyobb hatású építészének és formatervezőjének munkásságát bemutató kiállítás nyílik május elején Budapesten, a Ludwig Múzeumban.

A magyar származású építész, formatervező munkáit felvonultató vándorkiállítást először a németországi Weil am Rhein-i Vitra Design Museumban láthatta a közönség 2003 szeptemberében.

Azóta Brüsszelben, Glasgowban és Madridban is bemutatták a tárlatot - olvasható a múzeum ismertetőjében. A Ludwig Múzeumban május 4-én nyíló Design és építészet című kiállítás anyagában szerepelnek többek között Breuer rajzai, a Bauhaus irányzat szellemében tervezett eredeti bútorai, építészeti modelljei, kortárs fotók és bútorkatalógusok is.

Biciklikormányból szék


Breuer Marcel a legendás székében
Az 1902-ben Pécsen született Breuer Marcel a modern építészet egyik világhírű mestere, a Bauhaus-iskola növendéke volt. Jelentős bútortervezői tevékenysége, főként székei ismertek. Az 1920-as évektől külföldön élt.

Az 1981-ben elhunyt építész több világszerte ismert középület tervezője, legismertebb alkotásai közé tartozik a párizsi UNESCO-palota, a New York-i Amerikai Művészet Whitney Múzeuma, az IBM kutatóközpont épülete Franciaországban.

Breuer 1925-ben a kerékpár kormányának mintájára alkotta meg a csővázas széket, amelynek első változata Wassily-szék néven vált ismertté.

A Wassily-széket sorozatban követték a hasonló szemléletből fakadó acélcső bútorok. Formaviláguk, tiszta részletmegoldásaik új gondolkodásmódot, új stílust eredményeztek.

Breuert a funkcionalista építészet egyik legnagyobb hatású mesterének is tartják. Felhasználta az újszerű technológiák és anyagok adta lehetőségeket, művei a modern művészet racionális felfogását fejezik ki.

Az American Federation of Arts és a Time folyóiratok közös értékelése alapján megkapta a Formaalkotó címet, ezzel bekerült ama 13 építész közé, akik meghatározták a kor architektúráját.

A vándorkiállítás június 10-ig látható a Ludwig Múzeumban.