Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A csőszék feltalálója a Ludwig Múzeumban

2007.02.27. 12:48
A magyar származású építészt és formatervezőt beválasztották a kor építészetét meghatározó 13 közé.

Breuer Marcel, a XX. század egyik legnagyobb hatású építészének és formatervezőjének munkásságát bemutató kiállítás nyílik május elején Budapesten, a Ludwig Múzeumban.

A magyar származású építész, formatervező munkáit felvonultató vándorkiállítást először a németországi Weil am Rhein-i Vitra Design Museumban láthatta a közönség 2003 szeptemberében.

Azóta Brüsszelben, Glasgowban és Madridban is bemutatták a tárlatot - olvasható a múzeum ismertetőjében. A Ludwig Múzeumban május 4-én nyíló Design és építészet című kiállítás anyagában szerepelnek többek között Breuer rajzai, a Bauhaus irányzat szellemében tervezett eredeti bútorai, építészeti modelljei, kortárs fotók és bútorkatalógusok is.

Biciklikormányból szék


Breuer Marcel a legendás székében
Az 1902-ben Pécsen született Breuer Marcel a modern építészet egyik világhírű mestere, a Bauhaus-iskola növendéke volt. Jelentős bútortervezői tevékenysége, főként székei ismertek. Az 1920-as évektől külföldön élt.

Az 1981-ben elhunyt építész több világszerte ismert középület tervezője, legismertebb alkotásai közé tartozik a párizsi UNESCO-palota, a New York-i Amerikai Művészet Whitney Múzeuma, az IBM kutatóközpont épülete Franciaországban.

Breuer 1925-ben a kerékpár kormányának mintájára alkotta meg a csővázas széket, amelynek első változata Wassily-szék néven vált ismertté.

A Wassily-széket sorozatban követték a hasonló szemléletből fakadó acélcső bútorok. Formaviláguk, tiszta részletmegoldásaik új gondolkodásmódot, új stílust eredményeztek.

Breuert a funkcionalista építészet egyik legnagyobb hatású mesterének is tartják. Felhasználta az újszerű technológiák és anyagok adta lehetőségeket, művei a modern művészet racionális felfogását fejezik ki.

Az American Federation of Arts és a Time folyóiratok közös értékelése alapján megkapta a Formaalkotó címet, ezzel bekerült ama 13 építész közé, akik meghatározták a kor architektúráját.

A vándorkiállítás június 10-ig látható a Ludwig Múzeumban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?