Cékla ütemek

2003.07.10. 18:02
A világzene kedvelői a hétvégén az A38 hajóra mennek, hogy egy kis elektronikus népiességet szívjanak magukba többek között a spanyol Companiya Eléctrica Dharma, a brit Oi Va Voi, a bolgár Transformation előadásából.
A világzene látványosan fejlődő, sokszínű műfaj, híven tükrözi a kor multikulturális tendenciáinak lenyomatait. A kétnapos Nemzetközi BeatRoot Fesztivál műfaját tekintve a világzenének olyan szeletét mutatja be, amely elektronikus alapokra épít. Egyidejűleg építkezik a zenei tradíciókból és a modern elektronikus hangzásból. A tradicionális zenékre építés okán olyan változatos, mint maguk a zenei tradíciók, az elektronikus hangzástól viszont olyan jelleget kap, amitől újszerűvé és táncolhatóvá válik.

Besh oDrom (H)

Immár a magyar világzene egyik legkarakteresebb csapata, trash-balkáni lakodalmas talpalávaló, virtuóz zenei megoldásokkal. Megjárták már Tolnát-Baranyát, az egyik legtöbbet koncertező zenekar.

A Companiya Eléctrica Dharma (E)

Az öttagú katalán népzenét feldolgozó energikus csapat szinte az indulók lendületével adja elő sodró zenéjét. A legkülönbözőbb fúvós hangszerekkel idézik meg a katalán ősök muzsikáját, a zenébe szőve az univerzum lüktetését is. A zenekart 1974-ben alapították a Fortuny testvérek, Esteve, Joan és Josep. Az együttes az elmúlt huszonöt év alatt Spanyolország legnevesebb etnoelectro-formációja lett. Eddig összesen tizenhét lemezt adtak ki.

Oi Va Voi (GB)

Az Oi Va Voi hattagú londoni zenekar, debütáló albumával bevéste az angol klezmer zenét a világzene élvonalába. Ha valakinek rögtön kategorizálni támadna kedve, és azonnal hallja is a keservesen síró, oly jellegzetes klezmer hegedűszót, várjon még egy kicsit! Nem lesz túl egyszerű dolga. Ez ugyanis garage és drum and bass felhangokkal megtűzdelt, kelet-európai népzenei melódiákkal és roma inspirációkkal vegyes tánczene.

Transformation (BG)

A Transformation zenéjében jó ízléssel harmonizálja a modern városi hangzást, balkáni, jazzes és jungle elemekkel. Énekesnőjük Sznyezska Boriszova erőteljes, jellegzetes bolgár népi éneklési technikával gazdagítja az amúgy is színes, telített hangzást.

Balkán Fanatik (H)

A Barbaro nevű folkrock zenekarból már ismerhetjük Jorgoszt, aki most sem szakadva el a különböző kelet európai népzenei hagyományoktól, érdekes "vizekre evez" jelenlegi zenekarával. Merész és izgalmas kísérletében a hip-hop fenségvizeire is elmerészkedik, nem veszítve el mégsem az összetartó zenei kereteket.


Fellépők:
Július 11., péntek: Besh oDrom, A Companiya Eléctrica Dharma, Oi Va Voi, DJ Palotai
Július 12., szombat: Transformation, Balkán Fanatik, DJ Kokalo
Helyszín: A38 Hajó, Petöfi híd budai hídfő