Kiállítás az erődben

2001.10.24. 11:24
Sajátos helyen nyitja meg új tárlatát Bukta Imre, akit legutóbb a Pepsi-Szigeten láthattak még azok is, akik nem igazán járnak múzeumi megnyitókra. Itt Bukta öt másik híres festővel közösen kutyaházakat festett, amelyek az új kortárs múzeumba (MEO) kerültek. Többen itt, a szigeten kaptak kedvet ahhoz, hogy közelebbről is megismerkedjenek Bukta Imre művészetével. Nekik most feltétlenül el kell menniük a komáromi úton található monostori erődbe, ahol (L)ÉGIFOLYOSÓ címmel nyílik új tárlata.
Buktát sokan azokhoz a művészekhez sorolják, akik már pályakezdéskor szembesültek a 70-es években jelentkező általános művészeti válsággal, az úgy nevezett neoavantgarde irányzatok megtorpanásával. Számukra elveszett a korábban egységesnek vélt idea, a közös kincs, a követhető művészeti trend. Nekik egyéni megoldást kellett keresniük, amelynek egyik lehetséges formája az volt, hogy a művész önmaga számára teremtett mitológiát, mítoszt. Bukta monográfusai szerint: magánmítoszában meghatározó szerepet a paraszti életforma és munka kapott. Ekkoriban nevezte önmagát mezőgazdasági művésznek.

A november elején nyíló kiállításon eddigi munkáihoz hasonlóan nem a civilizációt általában, hanem kizárólag e civilizáció olyan erőszakolt, önpusztító formáit utasítja el, amelyek értelmetlen létformához vezetnek. Az értelmes létezésnek a sorskérdései és viszonylatai foglalkoztatják most is: a természettel, az állatokkal, s az önmagunk teremtette kulturális múltunkkal való kapcsolatunk.

Megnyitó: 2001. november 01. 11:00
Helyszín: ARTFORT Monostori Erőd
Megközelíthető: 1-es autóútról, a komáromi vasútállomásról gyalog a Duna-parton Győr felé.