Ördögűzés Bulgakov lakásában

2005.10.26. 12:26
Restaurálás után múzeum lett abból a lakásból, amely helyszínként szerepelt Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című művében. A regény szerint ebben lakott Berlioz, az irodalomkritikus, aki egy villamos alatt végezte a Patriarsije Prudi környékén. Itt telepedett le Woland, az ördög asszisztenseivel és Behemót nevű macskájával. Itt esett meg a sátáni bál is, ahol Margarita megismerkedett a múlt nagy gonosz szellemeivel.

Az író 1921-25 között lakott a Bolsaja Szadovaja 10. szám alatti lakásban, amely utána sokáig üresen állt. De a hely mindig vonzotta Bulgakov rajongóit és az okkult dolgok iránt érdeklődőket. A falakon szentségtörő falfirkák, sátánista szeánszok nyomai voltak.

#alt#
Behemót illusztráció
Forrás: cyberussr.com

Hiába festették le a falakat

Egy évvel ezelőtt a helyiséget az író leírásait figyelembe véve restaurálták, hogy múzeumot csináljanak belőle. A munka azonban nem ment simán. A fehérre meszelt falakon újra előtűnt a macskát ábrázoló sötét folt, és a graffitik sem adták meg magukat, ismét látszanak. A babonás festőket pedig titokzatos jelenések riogatták - írta az El País című spanyol napilap. A múzeum igazgatója ezért nemrégiben pópát hivatott, aki megszentelte a lakást és Isten oltalma alá helyezte.

Baljós jelek azért maradtak az író és műve körül. Eddig még nem sikerült például szobrot emeltetni neki. A Pátriárka-mocsaraknál a körzet lakóinak petíciója akadályozta meg ezt, a Vorobjov-dombon pedig a pravoszláv egyház ellenállásán bukott meg a terv.

Nehezen megy a forgatás

Érdekes az is, hogy Oroszországban eddig nem sikerült filmre vinni a történetet. Az eddig legismertebb, bár a regényt korántsem tökéletesen visszaadó változatot Aleksandar Petrovic jugoszláv rendező készítette, Ugo Tognazzi játszotta benne a Mestert, Mimsy Farmer volt Margarita, míg az ördögöt Alain Cuny alakította.

Újabban Vlagyimir Bortko próbálkozik vele, de nem kevés nehézséget kell leküzdenie. A kiválasztott színész nem vállalta az ördög szerepét, a forgatások alatt az ellenfigurát alakító súlyosan megsérült, Berlioz megszemélyesítője pedig betegsége miatt visszalépett.