Elhunyt Johnny Cash

2003.09.12. 13:10
71 éves korában meghalt Johnny Cash, a legendás country zenész. Több, mint 50 millió eladott lemez és számos Grammy-díj szegélyezi karrierjét.
Cash-t pénteken érte a halál a Nashville-i baptista kórházban, cukorbetegségéből adódó, fulladást okozó komplikációk miatt. Johnny Cash két hetet töltött a Nashville-i kórházban gyomorpanaszokkal, szerdán azonban az orvosok hazaengedték. Cash az elmúlt években sokat betegeskedett: 1997-ben Shy-Drager szindrómát állapítottak meg nála, ami a Parkinson-kórhoz hasonlóan az idegrendszert támadja meg, és mozgáskoordinációs problémákat okoz - később azonban tévesnek nyilvánították a diagnózist. A közelmúltban többször kezelték tüdőgyulladással is, és 1997 óta nem turnézott, csak egy estés fellépéseket vállalt.

Börtön rock

Cash 50 éves pályafutása alatt olyan hírességekkel énekelt együtt, mint Elvis vagy Bob Dylan. Elnököknek, sőt raboknak is zenélt a San Quentin börtönben. Több, mint 50 millió lemezt adott el, több Grammy-díjjal kitüntették, és ő az egyetlen, akit egyaránt beiktattak a rock'n'roll, a countryzene és a dalszerzők hírességeinek csarnokába is.

Country, folk, rock and roll

Cash korán felfedezte a country, folk és rock and roll közti keskeny és áthágható határokat. A Sun Records lemezkiadónál volt szerződése, itt énekelte fel legismertebb számait a Cry, Cry, Cry-t és az I Walk the Line-t. Munka- és börtöndalai, vadnyugati balladái - a Hey Porter, az A Boy Named Sue, a Ring Of Fire, a John Henry - világszerte ismertek és népszerűek.

Cash visszautasított minden beskatulyázására tett kísérletet, és Bob Dylannel készített közös felvételeket Dylan 1969-es Nashville Skyline című albumára. Cash televíziós showműsort is vezetett 1969-től 1971-ig, melyben Ray Charles, Neil Young, Joni Mitchell és Lina Ronstadt is fellépett. Johnny Cash 1985-ben tiszteletét tette Magyarországon is feleségével, aki idén májusban halt meg.