68 milliárd forintos műtárgy-eladási rekord

2007.11.07. 12:04
A Christie's aukciós ház eredménye a műtárgypiac erősödését jelzi.

Fennállása második legeredményesebb napját zárta kedden a Christie's aukciósház impresszionista és kortárs művészeti árverése New Yorkban, ahol mintegy 395 millió dollár (68 milliárd forint) értékben cserélt gazdát a mintegy 100 festmény.

Az este folyamán több rekord is megdőlt, így példátlan áron, 33,6 millió dollárért (5,8 milliárd forintért) kelt el Henri Matisse Odaliszk, kék harmónia című festménye.

Matisse - Odaliszk, kék harmónia

Az 1937-ben készült mű alaposan felülmúlta a várakozásokat, mert előzetesen 20 millió dollárra becsülték. Két licitáló elkeseredett küzdelme azonban feltornázta az árakat: eddig 21,7 millió dollár volt a legtöbb, amit a francia festő egy művéért kifizettek. A 33,6 millióért vásárló személye nem került nyilvánosságra.

Pablo Picasso 1955-ös Femme accroupie au costume turc (Jacqueline) című festménye 30 millió dollárért kelt el. Ez volt a nap harmadik legnagyobb üzlete. A harminc milliós körbe még Modigliani Oscar Miestchaninoff portréja című képe került be.

Egy sor további csúcs is született: Camille Pissarro Négy évszak című 1872-ből származó munkájáért 14,6 millió dollárt (2,5 milliárd forintot) fizettek, Paul Signac Cassis. Cap Canaille című 1889-es művéért pedig 14 milliót (2,4 milliárd forintot). Rekordot döntöttek Toulouse-Lautrec, Fernand Leger és Alberto Giacometti munkái is.

A 91 kikiáltási tétel zöme elérte az előre becsült vagy annál nagyobb árat, s a meghirdetett művek 80 százaléka el is kelt, ami az aukciós ház illetékese szerint jól jelzi, hogy mennyire megerősödött a piac.