Bevonultak a tehenek Budapestre

2006.06.30. 16:52
Tegnap este titokban húsz műanyag tehén szállta meg az Andrássy utat és környékét, hogy a kortárs képzőművészetet, a társadalmi felelősségvállalást, meg talán a szarvasmarha-tenyésztést reklámozza, meg egyébként is, legyen mivel fényképezkedniük a japán turistáknak. Az előörsöt további harmincnégy példány követi a napokban, ezzel kezdetét a veszi a közel három hónapos, Brüsszelt, New Yorkot és Londont is megjárt tehénparádé.

A Cow Parade-ot először Zürichben rendezték meg 1998-ban, helyi képzőművészek több tucat műanyag tehenet alakítottak műtárggyá. Azóta több világvárosban járt a művészeti projekt, mindenhol ugyanolyan egyenszarvasmarhákat festettek ki, alakítottak át, fűrészeltek szét a helyi képzőművészek, illetve kreatív amatőrök.

Tehenek a művészetben

Budapesten június 30. és szeptember 10. között ötvennégy tehenet állítanak ki a város frekventált pontjain, a Deák téren, az Oktogonon, a Liszt Ferenc téren vagy éppen a Lánchíd pesti hídfőjénél. Azért csak ennyit (külföldön néha több száz tehént is láthatunk), mert csupán ezeket műalkotásokat fogadták örökbe a szponzorok, akiknek másfél milliót kellett kicsengetniük egyetlen tehénért, amit ráadásul még haza sem vihetnek, hogy azután a szalonba vagy a tárgyalóba állítva felvágjanak a haveroknak, üzletfeleknek, hiszen minden szarvasmarhát elárvereznek. A befolyt pénzt jótékony célra fordítják a szervezők.


Nézze meg képeinket!

Mindez a Cow Parade pénteki megnyitóján derült ki. Demszky Gábor, még azt is elárulta, miért nem jött össze a tehénparádé elsőre, még 2002-ben. Mert nem keresték meg őt, hogy felkarolja a kezdeményezést, így a Városképvédelmi Bizottság jól leszavazta. "Ez a demokrácia, van aki így gondolja, van aki úgy, de meg kell keresni, aki segíteni tud" - fejtette ki demokráciáról vallott nézeteit a főpolgármester. Azért biztos, ami biztos, egy rituális aláírási ceremónia keretében meg is nyitotta a parádét.

A tehenek egyébként most is szúrhatták a Városképvédelmi Bizottság szemét, mert a legfontosabb turisztikai látványosságokra a nemzetközi példákkal ellentétben nem hajtottak szarvasmarhákat, nincs ilyen ideiglenes műalkotás a Hősök terén vagy a Parlament előtt (talán, mert ott úgyis sok a marha, hogy Schiffer János főpolgármester-helyettes poénját idézzük).

Rubik-tehén és társai

A kortárs képzőművészeti teheneket mindenki végiglátogathatja, hiszen hétvégén már számos fővárosi szórakozóhelyeken elérhető lesz az az ingyenes térkép, amely megmutatja, hogy a városban hol legelnek éppen.

Addig is látogassunk el az Andrássy útra és a Liszt Ferenc térre, ahol láthatunk politikailag és fűrésszel is megosztott tehenet, magyar narancs fantázianevű kérődzőt, neki narancsbőre van, és műanyag citromot szarik, nem is beszélve a Rubik-kocka alakú példányról, a tehénparádék történetének talán legmerészebb formájú darabjáról.


A teheneket szemmel láthatóan örömmel fogadták a turisták, minden külföldi kényszeres fotózkodásba kezdett, mihelyt meglátta valamelyiket. Ráadásul a gondolkodásra késztető társadalmi üzenetek is átjöttek, a félbefűrészelt testén Bal és Jobb feliratokat viselő példány előtt szemtanúi voltunk, ahogy két lány összeveszik, hogy most akkor melyik oldalról is öleljék át a tehenet a készülő fényképen. ("Azért a jobb oldalra csak nem állunk, még mit nem, Orbán Viktor.")

Előre szólunk: a tehenek tíz-tizenöt százalékát a külföldi tapasztalatok szerint néhány héten belül teljesen tönkreteszik a járókelők, tehát még most kerekedjen fel egy kis tehénnézésre!