Lehel
17 °C
27 °C

Dél-Afrika nem ünnepli irodalmi Nobel-díjasát

2003.10.04. 11:01
Egyesek nem is tartják dél-afrikainak Coetzeet, az új irodalmi Nobel-díjast, a pártok pedig politikai vitát koholnak a kitüntetésből.
Visszafogottan reagáltak a Dél-Afrikai Köztársaságban arra a hírre, hogy idén a dél-afrikai John M. Coetzee-nak ítélték az irodalmi Nobel-díjat.

A dél-afrikai közszolgálati rádió két órával a díjazott kihirdetését követően, a havi személyautó-eladási adatok után jelentette az eseményt. Az egyetlen újság, amely kommentárra érdemesnek találta a hírt, a Cape Times című fokvárosi napilap volt.

Bár a legnagyobb johannesburgi könyvkereskedésekben pénteken a Coetzee munkái iránti érdeklődés élénküléséről számoltak be, a dpa hírügynökség jelentése szerint senki sem beszélt rohamról. "Még azok közül is, akik olvasni tudnak, csak kevesen érdeklődnek az irodalom iránt" - fűzött magyarázatot a jelenséghez az egyik kereskedő.

Ausztrálnak tartják

A dél-afrikai rádióban még a Fokvárosban született, jelenleg Ausztráliában élő Coetzee dél-afrikai mivoltát is megkérdőjelezték. "Kár, hogy most ausztrál" - sajnálkozott a Mail and Guardian című hetilap.

A politikai pártok sem részesítették meleg fogadtatásban a Nobel-díjas írót. A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) szóvivője útján annyit közölt: a díj inspirációul szolgálhat az afrikai kontinens fiatal írói számára. Az ellenzéki Demokratikus Szövetség (DA) pedig arra használta fel az eseményt, hogy fellépjen politikai ellenlábasával szemben. A párt pénteken felszólította az ANC-t: kérjen bocsánatot, amiért korábban támadta az immár Nobel-díjas szerzőt. Az ANC 2000 áprilisában bírálta Coetzee-t Szégyen című írása miatt. A könyv, amelyet a dpa jelentésében a szerző leghíresebb munkájaként említ, az apartheid megszűnésének hatását elemzi, érzékeltetve az egész dél-afrikai fehér közösség megváltozott életét.

Dél-Afrikában évtizedeken át tartott az apartheid, amelynek során elkülönítették a feketéket a fehérektől. Ennek az időszaknak a hatása ma is érezhető az országban. A feketék és a fehérek között nagyfokú a bizalmatlanság. Az apartheid korszaka hibáztatható amiatt is, hogy Dél-Afrikában tömeges a szegénység és magas az írástudatlanok aránya.

A legjobb indulattal is legfeljebb csak vegyesnek nevezhető fogadtatás ellenére akadtak Dél-Afrikában, akik kifejezték a Coetzee iránti ragaszkodásukat. Az afrikaans nyelvet beszélő búrok ugyanis annak a panaszuknak adtak hangot, hogy az angol nyelvű dél-afrikaiak kisajátítják maguknak a búr szülők gyermekeként született, angol nyelven alkotó írót.