Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Szoborrongálásban világelsők vagyunk

2006.08.04. 21:04
A CowParade budapesti szervezői kampányt indítottak a tehénparádé alkotásainak egyre erőszakosabb és folyamatos rongálása ellen. A nemzetközi szinten példátlan vandalizmus nemcsak a művészek és a szervezők hónapokig tartó munkáját teszi tönkre, de közvetve a hátrányos helyzetű gyerekek segítését is gátolja.

A CowParade kiállítás júliusi megnyitása óta az alkotások több mint 20 százalékát rongálták meg, amely a szellemi és fizikai károk mellett, anyagi szempontból is súlyos többletköltségeket ró a szervezőkre. A hajótestek gyártására is használatos poliészter-műgyanta alapanyagú, vasbeton szerkezetű teheneket nem könnyű megrongálni, de sokaknak mégis sikerült.

A Bazilika tehene csak az első volt

A Blue melting Ice cream, közismertebb nevén, a "fagyitehén" - Magashegyi Balázs, Imre Krisztián és Hajdu András alkotása - volt az első áldozat. Az eredetileg a Szent István téren kiállított, vallási és politikai vitákat is gerjesztő szobor végül a Vörösmarty téren pihente ki a talapzatról való eltávolítás, az elhurcoltatás és restaurálás fáradalmait. Tóth Ágnes Aranyborjú című alkotását is megrongálták a Vörösmarty téren, a tehénen található egyforintosok egy részét lekaparták a szoborról, egy elkövető ellen eljárás is indult.

Július utolsó hétvégéjén pedig újabb alkotások estek áldozatul. A Kálvin tér és a Ráday utca sarkán kiállított Rubicow tehén - Kóczián Veronika és Dobos Andrea munkája - fejét letörték, majd felgyújtották. A Gén-tehenet, Sarkadi Árpád, Astoriánál bemutatott alkotását szintén megégették. Gábor Áron Bal-jobb, fűrészes tehén című szobrát, amely a Bajcsy-Zsilinszky út Andrássy út sarkán állt, szintén megrongálták: a fűrészt többször letörték, a tehenet pedig összefirkálták. Az első lépés a legnehezebb című alkotást, amelyet Kiss Gergely készített és a Ferenciek terénél kapott otthont, csúnyán összekarcolták és megpróbálták letépni a talapzatáról. Tóth Ágnes Boci Sakkjának fülét letörték, a többi részét megkarcolták és összefirkálták.

Nagy Lőrinc Magyar Narancsának citromait ellopták, a szobor burkolatát megrongálták. Barakonyi Zsombor Varázstükör tehenéről a dekorációul szolgáló görkorcsolyakerekeket eltávolították. Horváth Zoltán, Málnási Judit és Pintér András Csordáskirálynőjét sem kímélték: a tehén testét borító tükörcserepek egy részét letépték. Szilágyi Sándor Tejőrség című tehenének hátán a szimbolikus rendőrszirénát összetörték. Daradics Árpád Cow-grill tehene pedig a CowParade indulása óta szinte többet volt a műhelyben javításon, mint köztéren, mivel eddig ezt az alkotást rongálták meg legtöbbször.

Szétverik a beteg gyerekek teheneit

Az alkotók és a szervezők szomorúan tapasztalták, hogy a magyar főváros közönségének egy része a véleménynyilvánításról egészen más nézeteket vall, mint a fesztivált a világ eddig közel 40 nagyvárosában megtekintő emberek.

"Szervezőként mindegyik esetben megtesszük a szükséges feljelentéseket, de ez önmagában kevés. Felemeljük a hangunkat a rongálások ellen, mert tiszteletlen a művészekkel, az alapítványokkal és a szervezőkkel szemben egyaránt."- jelentette ki Csikós Gergely, a CowParade Budapest főszervezője. "Nem szabad az ilyen mértékű vandalizmust szó nélkül hagyni, mivel a rongálók nemcsak az alkotásokon, Magyarország jóhírében is kárt tesznek ezzel a nemzetközi szinten példátlan magatartással. Más országokban a tehenek jóval kisebb része, 8-12 százaléka esett súlyos rongálás áldozatául. Nálunk ez a szám, az esemény félidejében, már most meghaladja a 20 százalékot. Ez számomra lesújtó."

A kiállított művek azon felül, hogy felélénkítik Budapest épületeit és tereit, a parádé végén árverezésen kelnek el, a befolyt összeget jótékony célra fordítják.

Az árverésből befolyt összeget a segítséggel élők társadalmi integrációjának elősegítéséért küzdő Mosolyország Alapítvány, és a daganatos és más krónikus betegséggel élő gyermekek és családjaik részére komplex terápiás rekreációs programokat megvalósító Bátor Tábor Alapítványok kapják. Ezért mindenki, aki megrongál egy tehenet, az Alapítványoktól és az általuk támogatott hátrányos helyzetű és beteg gyermekektől veszi el a pénzt.

Csikós Gergő főszervező elmondta: "A CowParade nem a tehenekről szól. A tehén, mint forma, csupán egy apropó, nem más, mint egy ürügy. Nyilván lehet vitatkozni azon, hogy a kiállított tehenek milyen üzenetet hordoznak, mennyire esztétikusak, mennyire illenek, vagy éppen nem illenek bele a valós, vagy vélt városképbe. Sőt célszerű érveket és ellenérveket ütköztetni arról, hogy szüksége van-e Budapestnek erre a kiállításra.

Azonban ne áltassuk magunkat azzal, hogy a véleménynyilvánítás védelmében a jogszerűtlen és anonim vandalizmusnak helye van egy európainak mondott társadalomban. Etekintetben nincs különbség aközött, hogy valaki a Lánchidat fújja össze, csikket dob ki az ablakon, frissen készült buszmegállót karcol, szemrebbenés nélkül hagyja ott a kutyaszart a kutyája után az Andrássy úton, vagy most éppen tehenet gyújt fel. Ütköztessünk tehát véleményeket, de tegyük mindezt kultúrált, európai módon és jobbító, konstruktív szándékkal. Ezt bárki megteheti a fórumunkon, felhívhat minket, írhat nekünk."