Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Elhunyt a salsa királynője

2003.07.17. 15:09
A 77. évében elhunyt, kubai származású Celia Cruzt kitüntette Clinton, és Stephen Hawkinggal együtt választották díszdoktorrá a Yale-en.
Hetvenhét éves korában elhunyt Celia Cruz, a latin zene királynője. Az énekesnő szerdai halálának oka agytumor-operációjának komplikációi voltak.

A salsa királynőjeként is emlegetett kubai származású művészt a karibi zene történetének legnevesebb alkotói közt tartották számon. Ő volt az, aki Tito Puentével széles közönség elé vitte a salsát. Rafael Solano, dominikai zeneszerző úgy fogalmazott, Cruzhoz hasonló művész "csak minden 200 évben születik".

Cruz sajátos jelenség volt a színpadon. Az aprótermetű, szűk, csillogó ruhákat és tűsarkú cipőt viselő énekesnő óriási hajkorona alatt, jellegzetesen reszelős hangon adta elő érzelmektől túlcsorduló dalait.

Az énekesnő karrierje 1940-ben kezdődött. Pályafutása alatt hetven albumot adott ki a kubai zene minden létező ágában, a vallásos daloktól a cha cha cha-n keresztül a salsáig. Kubát Fidel Castro hatalomra jutásakor hagyta el, és soha nem tért vissza hazájába. 1961-ben New Yorkban telepedett le.

1989-ben és 2000-ben nyert Grammy díjakat, 1989-ben a Yale-en Stephen Hawkinggal együtt tiszteletbeli doktorrá választották. 1990-ben Miami Kis Havannájának főutcáját Calle Ochoról Celia Cruz Way-re keresztelték át. Clinton elnök 1994-ben a National Medal of Arts kitüntetéssel ismerte el munkásságát.

Cruz még a tavalyi évben is folyamatosan dolgozott, lemezfelvételeket készített, klubokban és fesztiválokon lépett fel.