Megtalálták Harry Potter utódát

2007.06.13. 11:16
A J. K. Rowlingot felfedező Barry Cunningham már le is szerződött a Csatornák című könyv szerzőivel. A tizennégy éves régészfiúról szóló történetet már kiadták magánkiadásban, de az igazi világsiker még hátravan.

Barry Cunningham, aki annak idején felfedezte a Harry Potter-mesét, azt mondja, valószínűleg rátalált a varázsló fiú utódára, aki a változatosság kedvéért egy régész fiú.

A régész fiúról szóló, Csatornák című mesét két ismeretlen író, Roderick Gordon és Brian Williamsírta. A Harry Potter-történet felfedezője Bolognában azt nyilatkozta, hogy amikor elolvasta a szerzőpáros magánkiadásban megjelentett meséjét, pontosan ugyanaz az izgalom vett rajta erőt, mint amikor J. K. Rowling kéziratát először olvasni kezdte, ezért már szerződést is kötött a két íróval.

A Csatornákat író szerzőpáros még az egyetemről ismeri egymást, viszont későbbiekben elég más utakon jártak: egyikük író lett, míg a másik pénzügyi tanácsadó. A könyvet akkor kezdték el írni, amikor gordon ráunt a pénzügyi tanácsadásra. A könyv a tizennégy éves Will Burrowsról szól, aki egyre jobban megismeri a felszín alatti London titkait.

"A Csatornákban minden megvan, ami egy igazi kalandtörténethez feltétlenül szükséges. A főhős, és a neki ártani akaró, irgalmatlan gazemberek, egy csodálatos utazás a Föld középpontja felé" - nyilatkozta Cunningham, aki egyébként már nem dolgozik a Harry Potter könyveket először kiadó angol Bloomsbury kiadónál.

Van hozzá szeme

Barry Cunningham az 1990-es évek derekán átformálta a világ könyvkiadását azzal, hogy kiadta a Harry Potterről szóló mesét, amelynek kötetei eddig 325 millió példányban keltek el világszerte, és Rowling a világ első dollármilliárdos írója lett. Az első kötetet, amely később 107 millió példányban fogyott a világ 66 nyelvén, először 1997. június 30-án adta ki a Bloomsbury kiadó Londonban. Az első kiadás egyetlen példánya szakértők szerint körülbelül 7 ezer fontot, vagyis 2,6 millió forintot érhet jelenleg.

Híres anekdota, hogy Cunningham nyomatékosan figyelmeztette az elvált anyukát, hogy ne nagyon számítson honoráriumra a könyve után, ennek ellenére Rowling máig hálás neki, amiért felfedezte, és szerződést kötött vele. Ahogy Rowling többször is elmondta a vele készült interjúkban: "ha nincs Cunningham, Harry Potter még mindig az asztalfiókban porosodna".