Magyar EP-képviselő cenzúrázta a véres kiállítást

2007.10.05. 13:57
A szocialista EP-képviselő eleinte engedélyezte azt a lengyel fotókiállítást, ami a csecsenföldi háborút mutatta be. Az összedőlt falvak és szomorú emberek még belefértek volna, de a levágott testrészek már nem.

Brüsszelben, az Európai Parlamentben a megnyitást követő néhány órán belül lebontották azt a fotókiállítást, amely a csecsenföldi orosz erőszakot mutatta be – írja a Független Hírügynökség. A 300 fényképet Fazakas Szabolcs kezdeményezésére távolították el. A magyar szocialista képviselő egyike az EP quaestorainak, akik a képviselőket közvetlenül érintő hivatali, pénzügyi kérdésekkel foglalkoznak, így felelős a parlament területén tartott rendezvényekért is.

Fazakas szerint a véres szörnyűségeket ábrázoló fotók túlságosan sokkolóak voltak. A kiállítás két szervezője, a konzervatív, egykori litván elnök Vytautas Landsbergis és a jobboldali lengyel Konrad Szymanski fölháborító cenzúráról beszéltek, és arról, hogy a magyar képviselő az oroszoknak kedvez.

„A kiállítás címe Csecsenföld Endlösung volt, már ez is elég provokatív a második világháborús utalásával” – mondta el Fazakas az Indexnek. „Még márciusban adtuk meg a kiállításra az engedélyt az alkotónak, amikor is kikötöttük, hogy melyik képeit nem hozhatja be a parlamentbe” – magyarázta. „Az EP-ben az a szabály, hogy jó ízlést zavaró alkotásokat nem lehet kiállítani, egy véres fej, a levágott testrészek vagy a pornográfia nem a parlamentbe való. Ezért kértük, hogy levágott fejek, túl sok vér ne legyen, amibe az alkotó látszólag bele is egyezett. A megegyezéssel ellentétben kedden, amikor installálták a kiállítását, mégis kikerültek azok a fotók, amiket letiltottunk.”

Miután észlelték a „nem oda illő” képeket, az EP főtitkára értesítette az alkotót, hogy ha ne viszi el az EP által sérelmezett képeket, akkor bezárják a kiállítását. Az alkotó erre azt reagálta, hogy nem veszi le a képeket, hanem letakarja fekete lepellel, és rájuk írja, hogy az EP ezeket cenzúrázta. Erre válaszul kedd éjjel a biztonsági szolgálat lebontotta a kiállítást.

Fazakas Szabolcs szerint egyértelműen egy erős provokáció, szándékos politikai lépéssorozat volt a képek kiállítása, hiszen az előzetesen megbeszéltek ellenére mégis a legvéresebb képek kerültek ki az Európai Parlament falaira. A provokáció hátterében pedig az állhat, hogy Lengyelországban éppen választások folynak, és ezzel is szerették volna felhívni magukra a figyelmet a jobboldaliak. „Nézze, maga sem tudott volna erről a kiállításról, ha nincs cenzúra. Ugye?” – kérdezett vissza a questor.

„Érdekes, a baltiaknál már rég le is csengett az egész, a magyaroknál csak most kerül elő az ügy” – tette hozzá végül. Való igaz, az első híradásokban nem szerepelt, hogy a döntést egy magyar képviselő hozta, ezért elkerülte az itthoni média figyelmét.