Utolsó csepp ötödszörre

2003.11.20. 16:18
Ingyenes fesztivál táncelőadásokkal, filmekkel, színházi előadásokkal és Yonderboijal a Trafóban és az Odeonban.
Az idén 10 éves Odeon ötödik alkalommal rendezi meg a Művészeti Iskolák Találkozóját, a szintén ötödik születésnapját ünneplő Trafó Kortárs Művészetek Háza segítő közreműködésével.

2003. november 27. és 29. között, a háromnapos fesztivál fórumot teremt a művészeti iskolák tanulóinak és alkotásaiknak, lehetőséget ad a találkozásra, az ismerkedésre, a párbeszédre, és a közönség széleskörű szórakoztatására is. Az Utolsó Csepp Fesztivál két helyszínen, a Trafó Kortárs Művészetek Házában (IX., Liliom u. 41.) és az Odeon-Lloyd moziban (XIII., Hollán Ernő u. 7.), majd minden művészeti ágban számos programot kínál: színházi-, táncszínházi produkciók, koncertek, filmvetítések, kiállítások várják az érdeklődőket. Idén 32 művészeti iskola mutatkozik be, ez a legtöbb a fesztivál történetében, és első alkalommal jönnek el határon túli és külföldi intézmények növendékei is.

Színpadkép

A színházi előadások közül érdemes kiemelni a Vörösmarty Gimnázium Országos Diákszínjátszó Találkozón aranyminősítéssel kitüntetett Pár-OK című produkcióját, és a Kaukázusi krétakör szintén díjnyertes előadását. Érdekes élménynek ígérkezik a D&Z és Földessy Margit társulatának Lanford Wilson Kéretik elégetni című darabja. A Színház- és Filmművészeti Egyetemről több osztály érkezik a Trafóba a hét végén, köztük Lukáts Andor növendékei és Bolero című előadásuk és Ladányi Andrea tanítványainak Mozgásmozaik című produkciója. A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház tanszéke Mintakollekció az árnyékos oldalról című darabjukkal utaznak Budapestre. Vidám ruhákat viselő színészeket láthatunk az Iparművészeti Egyetemről érkező BODZA Divatbemutatóján.

A Trafóban, a fesztivál hagyományaihoz hűen a táncművészet is kiemelt szerepet kap. Idén, a Budapest Tánciskola Angelusz Iván vezetésével, a Duncan-Dienes (Orkesztika) Iskola, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola és a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskola mellett Arnhemből is érkeznek művészek.

Buli hajnalig

A filmvetítések új helyszíne az Odeon-Lloyd mozi. Itt mutatkozik be egy határon túli nyári filmes műhely, a Filmtett, és a nézők megtekinthetik a Fekete Doboz Roma Média Iskola Diákfilmszemlén elismert alkotásait. Különlegességnek számít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak rövidfilmje, mely elnyerte a Rotterdami Biennálé Inspiráció díját. A fesztivál vendége lesz többek közt a The London Film School, melynek diákjai szombaton mutatkoznak be az Odeon-Lloyd moziban.

A fesztiválon természetesen lesz buli hajnalig. Az Utolsó Csepp minden estéjén dj-k szórakoztatják a kikapcsolódni vágyókat a Trafóban, szombaton Yonderboi muzsikája biztosítja a jó hangulatot. Az Odeon -Lloyd moziban pedig idén is sor kerül a hagyományos "A leggyengébb vájt szem" című filmes kvíz játékra Galamb szakértő irányítása alatt.