Hiller csokis virágcsokorral köszöntötte fel Szabó Magdát

2007.10.01. 13:50
Közelgő 90. születésnapja alkalmából kerepesi otthonában látogatta meg Szabó Magda írót hétfőn Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

Hiller István egy különleges, csokoládékkal díszített, több kilogrammot nyomó virágcsokorral köszöntötte fel a ma is jó egészségnek örvendő Kossuth-díjas írónőt.

Beszélgetés közben a miniszter elárulta, régi olvasója az ünnepeltnek, Szabó Magda könyvei számára a polgári lét, a családi élet teljességének örömeit, hangulatát, ezáltal saját gyermekkorát elevenítik fel.

Szabó Magda Az ajtó című könyvének dedikált példányával ajándékozta meg a minisztert.

A debreceni születésű írónőnek eddig 52 regényt jelentetett meg, műveit 42 nyelvre fordították le, és számtalan elismerésben részesült. Munkásságát 1978-ban jutalmazták Kossuth-díjjal. Legutóbb 2006-ban jelent meg kötete, Békekötés címmel.

Szabó Magda, aki október 5-én ünnepli 90. születésnapját, az MTI-nek azt mondta, a hosszú élet titka a türelemben rejlik: "Bármilyen konfliktus, stresszhelyzet adódik is, idő kérdése és a dolgok maguktól elrendeződnek".

Az írónő szerint fontos még a békességre törekvés, mások elfogadása, ami a belső harmónia egyik legfőbb eleme, az életben pedig a maga számára a csendet nevezte a legfontosabbnak.

Szabó Magda jelenleg is napi több órát foglalkozik az írással, most éppen a 2002-ben megjelent Für Elise folytatását tekinti feladatának. Szívesen időzik háziállatai társaságában, jelenleg 7 cica és 9 kutya veszi körül.