Jolán
2 °C
4 °C

Árverési rekordot döntött a Csontváry-kép

2006.12.15. 19:01
A hazai árverések történetében minden eddiginél magasabb áron kelt el egy eddig ismeretlen, a közelmúltban felbukkant, Csontváry Kosztka Tivadartól származó kép. Ezzel megdőlt a 2003-as, 220 millió forintos aukciós csúcs, amelyet egy Munkácsy-kép tartott.

Feszült csendben kezdődött meg hat óra előtt néhány perccel a Kieselbach Galéria karácsonyi árverésének csúcspontját jelentő 46. tétel licitje. A 85 millió forintos kikiáltási árról indítva hosszas, izgatott légkörű versenyben tíz-, majd húszmilliós lépcsőkben emelkedett az ár. Az utolsó árat 230 millió forintnál ajánlotta meg egy elszánt gyűjtő.

A Kieselbach Galéria arról tájékoztatta az Indexet - még az árverés alatt -, hogy minden eddigi magyar aukciós rekordot megdöntött a mostani licit. A 230 millió forint csak az úgynevezett leütési ár, ehhez még 20 százalékos jutalék járul, ami összesen 276 millió forintos, több mint 1 millió 420 ezer dolláros árat jelent. Ezzel a Szerelmes pár találkozása című kép az eddigi aukciós árlista első helyét átvette a Munkácsy Mihály által festett Poros úttól.

Még soha nem látta senki?

Mind ez ideig sem a műtörténész szakma, sem a közönség nem látta teljes egészében, teljes színpompájában Csontváry Kosztka Tivadar különleges festményét, A szerelmesek találkozását (Randevú). Az 1902 körül készült képet ugyanis soha nem állították ki, soha nem árverezték és reprodukálva is csak egy részlete volt, fekete-fehér felvételen, Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

Az évszázada rejtőzködő kép hollétéről nem tudott a Csontváry-kutatás, bár sokszor és sokan hivatkoztak rá. Most egy olyan családtól került árverésre, amelynek tagjai nem vallják magukat műgyűjtőnek, de akik 60 éve őrizték a ritka kincset. A teljes joggal a főművek közé sorolható Csontváry-kép igazi unikum, nemcsak páratlan minősége, hanem története, felbukkanása okán is. Ilyen kvalitású és jelentőségű mű ritkán kerül a műkereskedelmi piacra.

22 Csontváry van csak magántulajdonban

A Csontváry-életmű 127 ismert alkotásából mindössze 22 festmény és három grafika van magángyűjteményben. A többit múzeumok, közgyűjtemények őrzik.

Az elmúlt másfél évtizedben mindössze négy Csontváry-képet árvereztek. Legutóbb, az idén tavasszal 180 millió forintért kelt el a Hídon átvonuló társaság című, kisméretű festmény, amelyet 80 millió forintról licitáltak ilyen magasra.

A Szerelmesek találkozása korai alkotás, ekkor zárult Csontváry stíluskereső korszaka és kezdődött nagy ívű alkotásainak évtizede. A 69,2 x 54,2 centiméteres kompozíción egy férfi és egy nőalak tűnik fel. Az előbbiben magát a festőt vélik látni a műtörténészek, míg a nőben az éteri szerelem megtestesítőjét, egy képzelt lényt.

A képen láthatók a jellegzetes Csontváry-motívumok, így az életfa, a japános ihletésű meghajló, virágzó fa, az átlósan kanyargó út, a kőből emelt mellvéd, a hegy és a víz találkozása is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?