Csontváry-képet adtak el 180 millióért

2006.05.08. 20:52
Tavaszi műkereskedelmi rekord született a Mű-Terem Galéria hétfő esti árverésén. Csontváry Kosztka Tivadar kisméretű festménye 180 millió forintért talált gazdára.

Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című, kisméretű, 60x72 centiméteres képe 180 millió forintért kelt el hétfőn este, a Mű-Terem Galéria tavaszi árverésén. A Budapest Kongresszusi Központban izgalmas licit végén jutottak el ilyen árig az ajánlattevők. S bár még nincs vége a szezonnak, megelőlegezhető, hogy ezzel a tavaszi aukciók legmagasabb árát ütötték le.

Rekord kikiáltási ár

Igaz, a képet rekord kikiáltási árról, 80 millió forintról indították, s ilyen magasról még nem indítottak festményt magyarországi aukción. Az is igaz, hogy ilyen kvalitású, az egykori Bedő-gyűjtemény főművéhez hasonló jelentőségű alkotás is csak nagyon ritkán bukkan fel a hazai műkereskedelemben. A Csontváry-életmű 127 ismert alkotásából ugyanis mindössze 22 festmény és három grafika van magángyűjteményben. A többit múzeumok, közgyűjtemények őrzik. Az elmúlt másfél évtizedben Csontvárytól mindössze három képet árvereztek.

A most elkelt, nagyon jellegzetes, rejtélyes, kosztümös figurákkal benépesített Csontváry kép igen ismert, sokszor reprodukálták, számos kiállításon szerepelt, s a művészettörténészek Csontváry nagy kompozícióinak előzményét látják benne.

Az abszolút rekord Munkácsyé 2002 óta

A versengésbe több, telefonon licitáló érdeklődő is bekapcsolódott, de a képet a néhány perces, feszült licitálás után - százmillió felett tízmilliós lépésenként emelkedett az ár - egy, a teremben helyet foglaló gyűjtő szerezte meg. A kép ezzel az utóbbi 15 év legdrágábban elkelt alkotásai között van: a legutóbbi ilyen, nagy figyelmet kiváltó alkotás Munkácsy Mihály Poros út című képe volt, amely ugyancsak a Mű-Terem Galéria árverésén 2002-ben 220 millió forintért kelt el.

Magas árat ért el hétfőn este Bortnyik Sándor Stranddáma című képe is, amelyért végül 38 millió forintot adtak.