Auguszta
-3 °C
2 °C

Dávid-szobor: vízzel vagy kefével?

2003.07.16. 19:18
A tisztítási módszerek harca a reklámfilmek után már a magaskultúra világában folyik. A kérdés, mivel tisztítsák a világ legnépszerűbb szobrát, Michelangelo Dávidját. A háttérben lemondások, petíciók, gyenge érvek.
A nevezetes Dávid-szobor tisztálkodással ünnepli ötszázadik születésnapját. Az évszázadokkal ezelőtti küllem visszaállítása azonban megosztja a szakmát, mivel egyesek a vizes, mások a száraz tisztítási eljárások mellett érvelnek.

A döntés nem könnyű, mert bár a vizes tisztítás hatékonyabb, de így nagyobb a sérülés veszélye is. A száraz módszerrel viszont nem érhető el a tökéletes tisztaság.

A vita odáig fajult, hogy 39 nemzetközi szakember petícióban fordult a vizes technika mellett elkötelezett Galleria dell'Academiához, arra kérve az intézményt, hogy független, vízügyi érdekeltségekkel nem rendelkező szakértőkkel vizsgáltassák meg a kérdést.

Az eset hátteréhez tartozik, hogy Michelangelo egyik legnépszerűbb szobrának restaurátora, Agnese Parronchi áprilisban felmondott, mivel szerint hajkefénél durvább eszközökkel nem szabadna a Dávidhoz nyúlni, írta a BBC.

Szükség van tökéletes tisztaságra?

A szobor olyan, amilyenné az évszázadok tették, az akadémia módszere viszont, eltüntetve a márvány természetes elszíneződéseit és az apró repedéseket, sterillé tenné a művet, nyilatkozta a restaurátor.

A galéria igazgatója, Franca Falletti ezzel szemben kiemelte, hogy a kefés tisztítás csak a felületi szennyeződéseket távolítaná el, a vizes kezelés viszont ismét az örök fiatalság ikonjává tenné a szobrot, azzá, aminek megalkotása Michelangelo célja is volt.

A költséges munkálatokhoz a pénz mindenesetre már összegyűlt. 500 000 fontnyi összeget adott például Sting és Mel Gibson, és még ennél is több jött össze holland adományozóktól.

Falletti érvelése meggyőzte az olasz kormányt is, így a vizes tisztításra épülő terv akár már szeptemberben elindulhat.

A nagy tisztítás

A munkálatokat már 11 éve tervezik az olasz hatóságok. Az előkészítés részeként digitálisan feltérképezték a szobor minden négyzetcentiméterét, az apró repedések és egyéb hibák beazonosítására.

A tisztításra viszont csak hat hónapjuk van a szakembereknek, a munkát pedig csak a látogatási időn kívül végezhetik. Így az évi átlagos 1,2 millió látogató továbbra is megtekintheti a világ egyik legpopulárisabb kulturális remekét, a Dávid-szobrot.