Valér
4 °C
8 °C

Tiszta az ötszáz éves férfiszépség

2004.05.25. 12:22
Dávid, a világ legnépszerűbb műkincseinek egyike a vitatott vizes nagymosás után ismét olyan, mint Michelangelo idejében.
Firenzében ötszáz év után ismét eredeti szépségében látható Michelangelo legnépszerűbb alkotása, a Dávid, számolt be a BBC. Az egyetlen márványból faragott szobor egy évig volt a restaurátorok kezei között. A munka során desztillált víz és cellulóz segítségével eltávolították az ideális férfit formázó szobor testére rakódott szennyeződéseket.

A popstátuszú szobor tisztítási munkálatait nem fogadta egyöntetű örömmel a restaurátor szakma, és a műértő közönség. Sokan úgy vélték, a vizes tisztítás helyett célszerűbb lett volna a kevésbé hatékony, de kíméletesebb száraz módszert választani. Egyesek azzal érveltek, hogy az ötszáz év alatt rárakódott szennyeződések tulajdonképpen hozzátartoznak a szoborhoz, összhatásának részeivé váltak.

Dávid A munkálatok alakulását mindenesetre figyelemmel kísérhette a közönség is, mivel a munkálatok Dávid eredeti kiállítóhelyén, a firenzei Galleria dell Accademiában folytak.

Az örök fiatalságot rendszeresen ellenőrzik

A galéria vezetője, Franca Falletti volt az, aki végül úgy döntött, a száraz ecsetes tisztítás már nem lenne elég hatékony. A Michelangelo által megformálni kívánt örök ifjúság az igazgatónő szerint vizes kezelés révén tárulhat fel ismét.

"Dávid ugyanaz, mint ami volt, csupán a kisugárzása változott" - vélte a restaurátor, Cinzia Parnigoni. Falletti pedig bejelentette, hogy a szobrot mostantól évi nyolc alkalommal vizsgálják majd át, és egyúttal le is porolják azt.

A rendszeres ellenőrzést az indokolja, hogy a hattonnás alkotáson, főleg a bokák környékén egyre több repedést fedeznek fel a szakemberek. A világ egyik legnépszerűbb, évente 1,2 millió látogató által megtekintett műkincsét nem csak az idő, de fél évezred mostoha viszonyai is megviselték. A Dávid hosszú ideig volt kitéve az időjárás viszontagságainak, évszázadokig állt ugyanis a Piazza della Signorián.

Patinájához pedig hozzájárultak az 1527-es felkelések, és 1843-as tisztítás, amikor igen hatékony, de erősen romboló klórsavval igyekezték újjá varázsolni a szobrot.

Dávid legutóbb 1991-ben sérült meg, amikor is egy olasz festő kalapáccsal esett neki, és sikerrel le is csapta bal lábának nagyujját.